Dutch Mud Men Never Give Up

Waarom zijn obstakelruns zo populair aan het worden?

Begin deze week kregen we de vraag waarom we denken dat obstacle runs zo populair aan het worden zijn. Een belangrijke reden is het feit dat je metaal en fysiek wordt “getest”. We leven in een jachtige wereld en een paar uur klimmen, klauteren, duiken, elektrische schokken ontwijken en stenen slepen haalt je uit de dagelijkse stress. Je bent kapot, zit onder de modder en schrammen, alles doet zeer, maar je voelt je Rambo.

De populariteit van een obstakelrun ligt naar onze mening in het feit dat een er een brede doelgroep wordt aangesproken. De duur en krachtsporten worden gecombineerd. Dus hardlopers, fitness, judo, kickboxers, skaters, mountainbikers, kiters etc. kunnen meedoen. Er is geen ander type wedstrijd of organisatie die deze combi heeft.

Daarnaast trekt het een jong “modern” publiek. Bij bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd ligt de leeftijd wat hoger en heeft het geen sexy, stoere of urban vibe. Deelnemen aan een obstacle run heeft een rauw randje. Atletisch gebouwd, baarden en tattoos. Met andere woorden het is “cool” om te doen en te vertellen, dat je aan een obstacle run hebt meegedaan. Dus je hebt een goed verhaal en het maakt indruk. Het credo is ook, “running an obstacle run does-not make you hardcore, finishing does!” De organisaties hebben ook vaak coole namen en merchandising. Hierdoor is het aantrekkelijk om te laten zien dat je een obsacle runner bent.


Een ander belangrijk element is het “teamwork”. Bij de meeste obstacle runs is er geen tijdwaarneming. Hierdoor ontstaat het fenomeen dat de deelnemers elkaar helpen en motiveren bij het trotseren van een obstakel. Hoeveel mensen we niet uit slootjes getrokken hebben en over muurtjes geholpen hebben. Dit “wij” gevoel werkt aanstekelijk en brengt gelijkheid in het volbrengen van een gezamenlijke missie.

In Amerika en Engeland is obstacle running de snelst groeiende sport. Het is nieuw, uitdagend en brengt het oermens in je boven. De grote organisaties zoals Tough Mudder, Spartan Race en Warrior Dash, hadden in 2011 een gezamenlijke omzet van +/- 250 miljoen dollar. Het vaste land van Europa is, vooralsnog niet besmet. Je ziet wel dat er lokaal initiatieven ontstaan zoals in Nederland. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld de Urbanathlon, Mudmasters en de Strongmanrun. Dit jaar ontspruiten er meer initiatieven zoals de Strongvikingrun, Ultimate Crossrun, de Bokkenrijdersrun en MudFunRun.

Spartan Beast

Wij hebben zelf reeds nationale en internationale wedstrijden mogen ervaren. Ons enthousiasme heeft ons er toe aangezet om dit platform te creëren voor mede-liefhebbers. Obstakels.com heeft als doel te motiveren, inspireren en informatie te verschaffen over obstaclerunning en alles wat daar bij komt kijken.

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

2 reacties op “Waarom zijn obstakelruns zo populair aan het worden?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
X
X