Breakout Run

Review Breakout Run 2014

Een week voor de Breakout Run checkte ik het weerbericht, een goed vooruitzicht. Op de dag zelf scheen de zon precies zoals voorspeld, wat het algemene humeur zeker ten goede kwam. Natuurlijk heb je meer nodig dan een zonnetje om een goede obstacle run neer te zetten. Vandaar deze review. Hoe was de aanloop naar de run toe, de start, de run zelf, het feest en de algemene organisatie? Gelukkig zijn de meeste ontkomen aan de politie en blaffende honden!

Breakout Run

Aanloopje

Wat had ik er zin in! Vorig jaar was de run al een succes dus dat zou dit jaar toch ook zo moeten zijn? De organisatie liet mij in ieder geval wel geloven dat het weer een succes zou worden. Het trailer filmpje met Peter R. de Vries (zorg dat je een alibi hebt), de onthulling van obstakels op Facebook en alle opzwepende teksten en foto’s deden het goed. In een zomers weertje een beetje door het bos rennen, over zandheuvels sjokken, lekker zwemmen en vervolgens een verdiende BBQ. Dit begint inderdaad te klinken als een promotiepraatje voor een vakantiebestemming.

Eenmaal in Oss/Schaijk/De Maashorst aangekomen lag het recreatiegebied er prachtig bij. Zonnebrand op mijn neus, wedstrijd gear aan en Ready, set, Breakout!

Breakout Run

Breakout!

Voordat we begonnen moesten we traditioneel eerst opwarmen. Op een groots podium stonden de boxen, die onze trommelvliezen liet tintelen met harde muziek. Stilstaan kon niet, we gingen van burpees tot squats. Zwetend door de hitte en warming-up werden we gelanceerd. Een goed begin. Meteen na de start rookmachines, blaffende honden en loeiende sirenes. Het thema is maximaal en perfect gebruikt, het voelde weer net als vroeger toen we moesten rennen voor de sirenes. Toch?

Breakout Run

Het parcours

Meteen lekker het water in, want nat worden hoort er gewoon bij. Onder de trucks door en vervolgens tot je knie in de modder. De deelnemers die voor de eerste keer aan een obstacle run meededen hoorde je denken “Waar ben ik in godsnaam aan begonnen”. Als kinderen later dit jaar gaan graven op deze plek, gok ik op een stuk of acht schoenen. Onder prikkeldraad door tijgeren, over autobanden heen en monkey rings zijn enkele obstakels die het altijd en bij elke run goed doen. Gelukkig zaten er een aantal van deze klassiekers verwerkt in deze obstacle run.

Mijn waardering van het parcours is positief! Ik ben een aantal dingen tegengekomen waardoor ik moest glimlachen en echt lol in had om te doen. Het waterkanon bij de start was geinig en paste goed in het thema, net zoals de evenwichtsbalk om vervolgens naar beneden te klimmen aan een touw. Vanaf ongeveer vier meter hoog in het water springen was ook leuk en niet voor iedereen gemakkelijk. Volgende keer nog iets beter de bewegwijzering neerzetten zodat we in één keer door kunnen lopen. Ook al schreeuwden de vrijwilligers aanwijzingen en motiverende teksten, het was toch een paar keer onduidelijk waar we naartoe moesten.

Breakout Run

“Chained”

Wat een heerlijk idee om aan elkaar vastgeketend te ontsnappen. Ik zag veel mensen die hier plezier uit haalden. Voor deze categorie is zelfs een apart klassement gemaakt, waar de perfecte koppels natuurlijk bovenaan eindigde. Een ideale relatietest. Naast de koppels van twee, renden de altijd extreme Team Dutch Mud Men met z’n achten aan elkaar geketend over het parcours. Ik heb niet alle chained koppels en groepen kunnen zien, maar ik zag wel dat de timing erg belangrijk was bij bijvoorbeeld de watersprong of bij de politiemannen. Gelukkig heb ik niemand halverwege de watersprong zien hangen aan handboeien.

Breakout Run

Politie, Pistolen en Platen

Er zaten een aantal leuke obstakels bij, maar twee bepaalde obstakels vond ik zelf het leukste. Één hiervan is de “Paintball Lane“. Je bent het parcours bijna helemaal rond gegaan, je kuiten en bovenbeenspieren laten aan je weten dat ze genoeg hebben alle zandheuvels en zandzakken dragen. Sprintend schiet je door de Paintball Lane om je arme benen te sparen, maar die gasten kunnen toch best goed mikken. Ik heb mede renners gezien met vijf mooie roze verfplekken op de rechterzijde, die later de dag veranderden in mooie blauwe plekken. Je hebt nauwelijks de tijd om even over de zere plek te wrijven om vervolgens per ongeluk de verf in je ogen te smeren, of het volgende obstakel staat alweer voor de deur: Boze Politiemannen. Dit levende obstakel is niet nieuw maar wel altijd leuk. Deze politiemannen beukten lekker terug en sommige deelnemers werden netjes over de hooibaai weggebonjourd. Deze twee onderdelen van de obstacle run waren extra leuk, omdat ze aan het evenemententerrein plaatsvonden. Niet alleen de deelnemers genoten ervan, maar ook het publiek genoot op leedvermakende manier mee.

Breakout Run

Night Run

Om 22:00 in de avond ging een grote groep deelnemers van start die gek genoeg waren om in het pikkedonker te rennen. Iedereen had een lampje op zijn of haar voorhoofd, verplicht gesteld en verhuurd door de ervaren organisatie. Na een lekkere warming-up schoten we het donker in. Rennen in het donker is toch wel even iets anders dan in het daglicht. De eerste ronde van 8 km was nog wel oké, toen je nog je eigen handen kon zien tijdens het rennen. De tweede ronde was toch wel echt heel donker, waardoor ik steeds later de bomen en kuilen zag. Het koste best veel energie, omdat je continu moest blijven focussen en je voeten hoog op moest trekken. Goed dat de organisatie veel lantaarnpalen had geplaatst om het toch nog een beetje te verlichten. Een heel leuke toevoeging in bij een obstacle run!

Breakout Run

Niet vies van een feestje

De hele dag door beukten de beats door in de party tent en over het hele terrein. Van nostalgische pop tot keiharde hardcore, de dj was niet vies van een beetje afwisseling. Het feestje was levendig, helaas dat het binnen was in plaats van buiten. Maar dit had ik niet geroepen als het had geregend. Naast het feestje was er mogelijkheid om te eten en drinken, waar wel vaak lange rijen stonden en ik vond het zelf best prijzig.

Breakout Run

Verbeterpunten

Bij een evenement zo groot, zijn er altijd verbeterpunten. Bij de Breakout Run vielen mij een paar punten op die verbeterd kunnen worden voor volgend jaar:

 • Bewegwijzering nog duidelijker
 • Obstakels iets uitdagender, maar de klassiekers en toppers zeker behouden
 • Meer obstakels voor de nachtrun
 • Twee opties meer qua eten
 • Een prijsuitreiking voor de winnaar van het wedstrijdvak
 • Afvalbak bij de drinkposten

Zelf je mening achterlaten? Dat kan onderin dit bericht. Alle feedback is welkom zodat de runs in Nederland steeds beter worden. Jezelf op de foto terugvinden doe je hier.

Breakout Run

Conclusie

Het was een leuke obstacle run! Ik heb genoten van de hele dag op het terrein met gelijkgestemden. Iedereen was vrolijk en ik hoorde heel veel positieve feedback over de run zelf. Je kan zien dat er veel tijd in is gestoken door de organisatie. Alles liep soepel en er waren veel leuke details zoals de blaffende honden, sirenes op auto’s door het parcours en de picknicktafels op het terrein. Het liep gesmeerd, ik hoop dat ik volgend jaar weer mee mag doen. Break over and…..OUT

Foto’s via Obstakels.com

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

11 reacties op “Review Breakout Run 2014”

 1. Verzorgingsposten waren erg matig met slechts een bekertje water. Ook sommige obstakels waren van mindere kwaliteit, zo brak er een balk waarmee je op de splash jump klom door het gewicht. Dit komt mede doordat er ook geen toezicht gehouden werd op deze obstakels (alleen door de reddingsbrigade in een bootje) en dit kan uiteraard tot gevaarlijke situaties lijden, waarvan de gevolgen dan niet te overzien zijn. Diverse verbeterpunten voor deze run dus!

 2. Bij het parkeren erg lang moeten wachten maar het grootste gemis was iets te eten onderweg. Twee waterposten kan, maar is wel aan de weinige kant maar een halve banaan had er wel bijgekund toch? Ook miste de post een afvalbak. Aan het einde Red Bull en chocolade beviel ook minder, doe dan sportdrank en een banaan.

  De run zelf was leuk, zeker chained. Qua thema waren veel obstakels meer van het bekende en had ik iets meer bajes sfeer verwacht. Wel erg leuk dat je het gezellige startgebied goed kon horen tijdens het begin en einde van het rondje. Ik loop wel liever een lang parcours dan twee keer hetzelfde rondje.

  De splash jump was super en dan erna de korte ringen en paintballers: het spectaculaire einde was top!

 3. Sanne van Gelder

  Mooi thema, mooi uitgevoerd ook. Gaaf in die oude zandgroeve. Maar de verzorgingsposten onderweg: op 16 km mag er wel wat fruit of iets suikerhoudende drank bij.

 4. Drukte op het parcour was goed…vond het een leuke run met een goede sfeer. Ik miste fruit bij de verzorgingspost. Ik miste water bij de finish. Douchen/afspoelen tov tassen halen en kleedruimte was niet zo logisch ingedeeld qua modder en steentjes op de weg. Verder vind ik het voor herhaling vatbaar.

 5. Vond het erg jammer dat een deel van het pakour bij de nachtgroep niet meer afgelegd hoefde te worden, Verder was het echt tof om deze run eens in het donker te doen. Zeker met dit thema ! De politie auto’s de zoeklichten en alle andere dingen. Ben er volgend jaar zeker weer bij, misschien wel cool op de chained ook in het donker te doen.

 6. De nachtrun ; lange rijen bij ophalen startnummer en wegzetten tas , geen t-shirt meer in mijn maat.. Te lange warming-up (polonaise… really?) .
  Op het parcours waren alle waterobstakels dicht cq weg , geen waterkanon gezien, geen honden , bij het paintball obstakel nam niemand zelf maar meer de moeite om 1 ballletje af te vuren bij passeren. Allemaal erg jammer. Wel veel dronken publiek dat de deelnemers lastig viel bij de finish.
  Samengevat ; evenement maakt de verwachtingen op de nachtrun in elk geval niet waar, gevoelsmatig maar een subset van het ‘normale’ evenement beleefd en zou organisatie sieren om het nachtblok korting te geven voor het volgend jaar als goedmakertje.

 7. Leuk thema, jammer dat de 16km 2x dezelfde ronde van 8km was tijdens de nightrun. Hierdoor veel dezelfde hindernissen. Verder was de verzorging onderweg een beetje matig met alleen water. De hindernissen die waren leuk opgezet. Al viel de zwaarte erg mee. Leuke run voor de iets minder getrainde. Super leuke locatie waar volgend jaar nog veel meer uit te halen valt!

 8. Pingback: Alle foto's Breakout Run 2014 - Obstakels.com

 9. Na een jaartje elke zaterdag trouw bootcampen wordt een keer de vraag gesteld ‘waar trainen we eigenlijk voor?’. Iemand zegt ‘nou, voor de breakoutrun natuurlijk’. De vraag ‘wat is dat dan?’ is afgelopen zaterdag duidelijk beantwoord. Het antwoord is erg goed bevallen en we komen in 2015 zeker terug! Voor ons was het een kennismaking met deze vorm van sporten en we hebben er weer een hobby bij!

  Het parcours was erg leuk opgezet, sommige obstakels waren makkelijk, andere waren wat meer uitdagend. De sfeer was geweldig! Het blijft leuk om te zien dat winnen en de snelste tijd voor de meesten niet zo belangrijk zijn. Misschien is het een idee om wat extra vuilnisbakken neer te zetten en de groep die wel graag een toptijd neer wil zetten wat meer voorsprong te geven?

  Top! Hartstikke bedankt en tot 2015!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
X
X