Review Men Of Steel Run 2014

Men of Steel Run 2014 was stoer! Mijn review deel ik dan ook graag met jullie. Het is zaterdagochtend en de wekker gaat. Dat kan maar 1 ding betekenen: Time to Run! Vandaag staat de Men of Steel Run bij de Zevenhuizerplas op mijn programma. Tezamen met Sjoerd, Shira en Hendrik vertrek ik naar de obstacle run, mij verheugend op wat komen gaat.

mos1

De start

De routebordjes naar het terrein zijn duidelijk, alhoewel het parkeren ter plaatse wat onduidelijk is. Er is geen aangewezen parkeerterrein, maar er kan in de buurt van de start geparkeerd worden. Bij de start is een soort festivalterrein ingericht waar een dj lekker staat te draaien bij het podium. Verder zijn er allerlei stands, merchandise, toiletten en een EHBO post. Naast de ingang bevindt zich een aantal kassa’s waar de lopers hun startspullen kunnen ophalen. Met onze tickets krijgen we een polsbandje dat toegang geeft tot het festivalterrein. Gewone bezoekers kunnen een toegangsticket aanschaffen voor de prijs van 10 euro.

10422401_624190197693752_5149386041584200734_n

Bij de kassa krijgen we te horen dat de T-shirts, waarvan iedere loper er een krijgt, in maat M en S al op zijn. Klein aandachtspuntje omdat we er al om 9.00 waren. Het op- en aflopen van het terrein verloopt ietwat chaotisch omdat dit hier een enkele doorgang voor wordt gebruikt. Eenmaal op het terrein belandt is er echter genoeg ruimte om rond te kunnen lopen en -kijken. We verzamelen uiteraard bij de Dutch Mud Men stand voor een praatje en een plakje cake! Vlakbij de start bevindt zich een tent waar kluisjes gehuurd kunnen worden en men zich kan afspoelen en omkleden.

10626486_624189617693810_1571901146249175709_n

Knallend parcours!

Het parcours is een rondje van 7 km om de Zevenhuizerplas dat 1 of 2 keer gelopen kan worden (of stiekem een 3e keer, voor de echte bikkels). Wat heel fijn is, zijn de kleine startgroepen! Hierdoor ontstaan er namelijk nergens grote opstoppingen. Om 10:00 is het startvak Dutch Mud Men aan de beurt om te gaan knallen en kunnen we ons opmaken voor de run. De vrouw die het startschot geeft moedigdt ons flink aan om even lekker de beentjes te rekken en strekken. De DJ telt af door zijn microfoon en het startschot, vergezeld door rook uit CO2-kanonnen, klinkt… Gaan!

mos5

Het parcours had een hoog obstakel gehalte, waardoor er maar weinig lange stukken gerend hoefden te worden. Daarnaast kwamen we onderweg een aantal EHBO-posten tegen waar we water konden drinken. Na een 2e rondje van 7 km arriveerde ik licht geblesseerd (eigen schuld) bij de finish. Het bezoek aan de aanwezige EHBO-post leverde een mooi verbandje en een pijnlijke blik op!

10696391_624175024361936_4808797037077067383_n

De obstakels

Het eerste gedeelte liepen we door het mulle zand, een lekker pittig begin! Al snel mochten we de Zevenhuizerplas induiken om over een aantal opblaas obstakels heen te klimmen. Gedurende de run kwamen we nog veel andere obstakels tegen: bakken met modder, autobanden, lage muurtjes, hoge muurtjes, klimnetten, aantal opblaas obstakels, tijgeren, zwemmen en werden we onderweg zelfs gebombardeerd met poederverf. Op het einde wachtte ons nog lange apenhang die voor velen echter was iets teveel van het goede was. Voor mij maakte dit de juist uitdagend!

10628071_624305854348853_3901529021390981358_n

Tegen de middag was het al een stuk drukker op het festivalterrein, het zonnetje kwam door en de sfeer was erg gezellig! ’s Middags en ’s avonds zouden er nog optredens plaatsvinden op het podium. Wij zijn na een heerlijk broodje hamburger en een glaasje Chocomel richting huis gereden!

mos4

Conclusie

Al met al een leuke run! Er waren wel een paar kleine verbeterpunten. Een aantal obstakels zag er bijvoorbeeld wat minder stabiel c.q. veilig uit. Daarnaast vond ik de vele autobanden in combinatie met lage afzettingen een minpunt. Verder was het een ontzettend mooi en afwisselend rondje met genoeg uitdaging! Als de vele opblaasbare obstakels (hoe leuk ook) worden vervangen door meer professionele obstakels, kan dit zeker uitgroeien tot één van de betere runs van Nederland! Deze editie in ieder geval zeer geslaagd. En de tweede editie van Man Of Steel Run is al in april 2015, te Scheveningen! On to the next dus!

Pluspunten:

 • Veel obstakels en afwisseling
 • Leuk festivalterrein met goede faciliteiten
 • Mooie omgeving
 • Goede sfeer

Aandachtspunten:

 • De drinkposten mogen iets beter
 • Minder autobanden/lage muurtjes
 • Minder opblaas obstakels
 • Parkeren mag iets duidelijker
 • De minder veilige obstakels
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

3 reacties op “Review Men Of Steel Run 2014”

 1. Leuke afwisselende obstakels waarvan de meeste niet zo moeilijk waren, maar toch een enkele er tussen die wat lastig was (bijvoorbeeld de lange apenhang)
  Locatie zo rond het meer met een deel zandstrand, vond ik ook erg geslaagd en er werd goed gebruik gemaakt van het aanwezige water.
  Helaas wat weinig modder, maar zeker voldoende fun om me ook voor de Scheveningen editie aan te melden.

 2. Ik moest vroeg op om op tijd te zijn voor de eerst Men of Steel run, het beloofde een mooie dag te worden.
  Het terrein was snel gevonden en de bewegwijzering was goed uitgevoerd.
  Er was een afgezet terrein waar we konden verzamelen nadat we onze start nummers hadden gehaald.
  Het was ruim en goed ingericht met een dj en eten en drinken stands. De TDMM stand was snel gevonden en na het omkleden heb ik me bij de rest gevoegd.

  Om 10 uur klonk het startschot en we gingen van start. Het parcours zorgde bij de eerste paar obstakels voor wat opstopping met als grootste oorzaak dat er maar 2 mensen te gelijk de opblaasobstakels in konden. Daarna was het weinig wachten en konden we eigenlijk overal goed doorlopen.

  Door het grote aantal obstakels zaten ze mooi dicht op elkaar en hoefde je niet heel grote afstanden te rennen. Mooie afwisseling van water en land obstakels. De intensiteit van de meeste obstakels lag niet heel hoog, een enkele die het je moeilijk maakte, de apenhang bijvoorbeeld.

  Al met al een leuke run en heb me erg vermaakt.

  Positief:

  De vele obstakels
  Opblaasobstakels (ookal waren ze simpel had het wel wat, vooral dat ding waar je vanaf moest springen.)
  De algehele sfeer
  Het terrein was goed in gericht en had goede faciliteiten.

  Aandachtspunt:

  Sommige obstakels waren niet geheel veilig, de slippery hill was bij z’n afdaling een echte enkel breker.
  Waterpunten, moest soms lang wachten op water omdat het niet klaar stond. Positieve was wel dat er veel EHBO/water posten waren.

 3. Aankomst + faciliteiten;

  In een overvolle OCR agenda staat vandaag de Men of Steel Run Zevenhuizerplas (Rotterdam) op het programma. In plaats van een vroege wekker op zondag, is het er dit maal eentje op de zaterdag.

  Met een prijs van 30 euro voor het DMM vak valt deze voor mij in het goedkope segment en zal ik deze dan ook als zodanig beoordelen. Echter volgens mij was de standaard prijs voor de 14 km zonder korting richting de 50 euro. Ook hier is weer de befaamde Groupon actie voorbij gekomen en waren de tickets lange tijd ook voor 30 euro verkrijgbaar.

  Al vroeg vertrek ik samen met 3 vrienden van de bootcamp richting Rotterdam. Allemaal hebben ze pas 1 of hooguit 2 OCR’s op hun naam staan. En vandaag zal tevens de eerste keer zijn dat ze alle drie onder de DMM vlag in het DMM vak zullen starten.

  De aankomst verloopt soepel en we kunnen de auto gratis vlak voor het terrein parkeren. Eenmaal op het terrein zien we ook direct de DMM stand die vandaag aanwezig is. Hier is men al druk met het uitstallen van de waren. Na een snelle goedemorgen besluiten wij het terrein te verkennen en ons alvast klaar te gaan maken voor de race.

  Qua faciliteiten is alles aanwezig. Eten en drinken zijn verkrijgbaar met munten die ter plekke a 2,50 euro per stuk gekocht dienen te worden. En 1 muntje voor een broodje hamburger of een frietje met saus vind ik erg netjes. Er zijn een aantal promo standjes die, los van de DMM stand, niet echt interessant zijn. Zo is er de lokale CrossFit box en een lokale calisthenics stand vertegenwoordigd alsook de lokale haven vereniging?! Enkel als je uit de regio komt kan ik mij voorstellen dat je hier wat aan hebt. Vooral de calisthenics stand die hun pull-up en push-up bars bij hebben is leuk om na afloop te bekijken of de diverse ‘showtjes’ die er plaats vinden.

  Ook is er een tent waar je je kunt omkleden en douchen en waar, tegen betaling, kluisjes verkrijgbaar zijn. Het voordeel van een kluisje vind ik dat je spullen goed beveiligd zijn. Dit i.t.t. sommige OCR’s waar je zo met iedere tas naar buiten had kunnen lopen. Echter met een prijs van 5 euro vind ik ze wel aan de dure kant. Zeker aangezien je er wel een p.p. nodig hebt. Wij besluiten de meest belangrijke spullen in een gezamenlijk kluisje te stoppen en de overige spullen naar de auto te brengen, aangezien die toch om de hoek staat.

  Start + parcours;

  Voor ons starten al een aantal groepen. Wat opvalt, is dat de groepen niet erg groot zijn en de 100 man niet halen en ook dat er helemaal geen warming-up is. Vanuit het niets begint iemand van de organisatie af te tellen vanaf 10. Het parcours leidt om de Zevenhuizeplas heen en een rondje is 7 km. Wanneer je de 14 km loopt, loop je het rondje dus twee keer. Op papier zouden er per ronde 40 (!) obstakels moeten zijn.

  Wij starten in het DMM vak dat uiteindelijk veruit de grootste start groep blijkt te zijn (100-200 man schat ik). De start van het parcours lijdt door zacht zand en al binnen 100 meter volgt het eerste klim obstakel. Qua doorstroming valt deze nog mee, maar nog geen 100 meter later volgt al het tweede obstakel. Dit is een opblaasbaar klim- en klauter obstakel met een glij element. Vooral leuk, maar niet erg uitdagend. Echter er kunnen enkel twee mensen tegelijkertijd door dit obstakel. Dit zorgt dan ook voor een wachttijd van zo’n 5+ minuten als je helemaal achteraan staat. Je ziet hier al meteen de eerste mensen die het obstakel overslaan.

  Vermoedelijk heeft dit probleem zich vooral bij ons startgroep voor gedaan, aangezien wij veruit de grootste groep waren. Toch vind ik dit geen heel handige keuze. Dit zelfde fenomeen zal zich enkele malen vaker voor doen, maar doet verder maar beperkte afbreuk aan de beleving van de run.

  De obstakel dichtheid blijft de gehele run inderdaad erg hoog. Uiteindelijk denk ik dat we inderdaad de 40 obstakels per 7 km wel halen.

  De obstakels zijn over het algemeen niet erg moeilijk. Wat opvalt, is dat er veelvuldig gebruik is gemaakt van opblaasbare obstakels. De moeilijkste obstakels blijken uiteindelijk de monkeybars, vanwege de dikke spijlen en de forse afstand tussen de spijlen, en een enorm lange apenhang. De leukste obstakels vind ik een opblaasbaar obstakel, waar je eerst tegen een gladde helling op moet rennen en waar je je vervolgens enkele meters omlaag moet laten vallen op de stootkussen. Ook is er eenzelfde soort helling waar je eerst tegen op moet rennen en vervolgens glij je aan de achterkant het water in waarna er een stukje gezwommen moet worden. Dit is echter zeker niet de aangegeven 300 meter.

  Verder zijn er de standaard jump-overs, klim obstakels, muurtjes en ook de befaamde elektrische draden. En omdat het blijkbaar ook hier een hype is, krijg je onderweg ook nog een Holi kleurenpoeder douche (ik dacht dat de color run vandaag in Nijmegen was? ;). Het moddergehalte onderweg is minimaal. Het gaat vandaag vooral om de water elementen.

  Het parcours zelf vind ik erg geslaagd en variërend. Leuk om zo rond een waterplas te rennen met op de achtergrond de ‘skyline’ van Rotterdam. Qua ondergrond is het een combinatie van los zand, bospaadjes, stukjes verhard en ook regelmatig zeer oneffen en half hoog gras. Het is deze laatste ondergrond die zeer wat omgeslagen enkels veroorzaakt. Al binnen de eerste paar kilometer slaat bij een van mijn vrienden het noodlot toe. Uiteindelijk zal ze haar enkel twee maal omslaan. Gelukkig zijn er onderweg voldoende EHBO posten en kan ze haar enkel hier laten intapen. Ondanks haar enkel kan ze de run uiteindelijk gelukkig wel gewoon uitlopen. Gedurende de run en ook achteraf hoor ik redelijk wat verhalen over meerdere verstuikte enkels. Toch een aandachtspuntje voor de organisatie! Er was echter wel voldoende EHBO ter plekke om direct te ondersteunen.

  Onderweg is er voor ons het eerste rondje nergens drinken of eten te bekennen. Het tweede rondje staan er uiteindelijk bij de meeste EHBO posten mensen bekertjes met water af te vullen. Qua ‘eten’ is uiteindelijk het enige dat je hier beperkt kunt krijgen een dextro suiker tabletje. Ook na de finish is er geen ‘gratis’ eten en ben je aangewezen op de, over het algemeen, ongezonde hap waarvoor met munten betaald moet worden.

  Finish;

  Zoals al gezegd is er na de finish geen energy bar of drankje dat je gratis op kunt halen en als eerste plunderen we dus ons kluisje met hierin onze noodvoorraad aan eten. Vervolgens spulletje ophalen bij de auto en terug naar het terrein om ons om te kleden. Na een koude douche is het even puzzelen hoe je je, zonder overal zand tussen te krijgen, het beste kunt aankleden. De ondergrond in de tent is namelijk zand en dit vind ik geen heel handige keuze.

  Naast de eerder genoemde faciliteiten is er ook een podium waar diverse DJ’s muziek draaien. Het weer is prachtig met een vrijwel strak blauwe hemel en een graadje of 23. Wij maken dan ook van deze combinatie gebruik en besluiten lekker na te genieten, liggend in het gras, luisterend naar muziek en aapjes kijkend (o.a. naar de calisthenics demo stand ;).

  Conclusie;

  Het was een geslaagde dag waar ik erg van genoten heb. Het mooie parcours, het goede weer, en het lopen in groepsverband hebben hier allemaal aan bij gedragen. De obstakels waren niet erg uitdagend, maar over het algemeen wel leuk. Voor de die hard en geoefende runner is dit vermoedelijk niet de meest interessante run. Echter voor de casual deelnemer (of wanneer je niet per se extreem grote of moeilijke obstakels zoekt) is deze run, zeker gezien de prijs, erg de moeite waard.

  Pluspunten;

  – Prijs (in ieder geval het DMM vak of via de Groupon actie). Gezien de 30 euro vond ik het meer dan waar voor mijn geld. Qua organisatie en opzet kan deze uiteraard niet tippen aan de Strongmanrun Hellendoorn van afgelopen week, maar daar betaal je dan ook ruim twee keer zoveel voor.
  – Parkeren; in ieder geval als je op tijd aanwezig was
  – Parcours
  – Obstakel dichtheid
  – Faciliteiten
  – Festival na afloop van de run, zeker gezien het geweldige weer

  Verbeterpunten;

  – Eten en drinken onderweg; Drinken het eerste rondje en eten ontbrak geheel afgezien van een dextrootje her en der.
  – Veiligheid m.b.t. de soms erg oneffen ondergrond, vooral het half hoge gras waar je de oneffenheden niet zag. Als gevolg hiervan heb ik diverse verstuikte enkels gezien.
  – Professionalisering; obstakels kunnen wat grootser en zwaarder. Echter dit is juist iets waar je langzaam naartoe moet uitbouwen, zeker gezien de prijs en het feit dat dit de eerste keer was dat de run werd georganiseerd. Dus vooral een tip richting de toekomst.
  – Ondergrond bij de omkleedruimte; een zanderige ondergrond is niet heel handig. Na het douchen ben je anders net zo snel weer net zo vies 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
X
X