Sjoerd Anema

10 vragen aan…Sjoerd Anema

We iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan Joey Marlet. Vandaag gaan we verder met Sjoerd Anema, de vrolijke vlaggendrager van team Dutch Mud Men.

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Jazeker! Ik ben dus Sjoerd Anema, 24 jaar en wonende in Hilversum. Hier deel ik een appartement met een vriend. Je zal mij bij runs herkennen aan het feit dat ik altijd met vlag loop. Een jaar geleden ben ik afgestuurd in de richting van Sportmarketing aan de HES in Amsterdam, echter heb ik hier geen werk in gevonden. In het dagelijks leven werk ik dan ook als Opleidingsadviseur bij NCOI Opleidingsgroep. Daarnaast is er een kans geweest dat je me bij de Strong Viking Brother editie aan het “werk” hebt gezien bij de DMM stand, dit zal in de toekomst waarschijnlijk vaker voorkomen! Daarnaast probeer ik met enige regelmaat iets  te schrijven voor obstakels.com. Naast sporten heb ik verder geen grote hobby’s, al klinkt dat een stuk zieliger dan het is.

Sjoerd Anema

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

Afgelopen jaar ben ik bezig geweest met solliciteren bij het Korps Mariniers (waar ik uit de keuring ben gehaald wegens blessure aan mijn knieën). Een vriend van mij gaf aan dat als ik bij het Korps zou willen, dat ik dan minimaal obstacle races moest lopen. Zo doende heb ik in Oktober 2013 mijn eerst Mud Masters gelopen, de middel afstand. Dit beviel zeer goed!. Daar de eerste DMM gesproken, bij de Strong Viking Water mijn shirt gekocht en op aanraden van Mark Schadenberg mezelf ingeschreven voor de Spartan Sprint en Super in Keulen. Dat was mijn eerste uitstapje met DMM, sindsdien ben ik verslaafd aan OCR lopen met DMM.

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?

Alles bij elkaar. Het afzien, het moe worden, jezelf prikkelen, de sfeer, het teamgevoel, het finishfeestje, de spanning vooraf, het gezamenlijk starten. Vooral de mensen die meedoen, iedereen die je tegenkomt is aardig, vriendelijk en vooral heel erg fanatiek. De sfeer die om de evenementen en om DMM heen hangt bevalt me ontzettend goed, die saamhorigheid. Dat maakt OCR zo leuk! En dat had uiteraard nooit gekund zonder Dutch Mud Men! SHOUTOUT!

Sjoerd Anema

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Ik zit nu op 17 deelnames, waarbij ik het gros eigenlijk de afgelopen 3 maanden heb gelopen. Ik doe zelf graag iets met een doel, ik had voor mezelf dan ook het doel gezet om 100 kilometer aan wedstrijden te doen. Ondanks een aantal tegenvallers (runs die hun beloofde afstand niet halen) heb ik van 17 augustus tot 14 september 102,5 kilometer gedaan.

Hoe train je voor je obstacle runs?

Ik zit in het “lastige” pakket dat ik meerdere sporten leuk vind. Ideaal gezien probeer ik Waterpolo, Crossfit en OCR te combineren. Een ideale trainingsweek van mij heeft dan ook 4 x waterpolo, 3x Crossfit en 3x Hardlopen. Je zal wel begrijpen dat ik dit niet altijd haal, zeker momenteel niet aangezien ik wat problemen heb met mijn knieën. Ik merk ook dat het eigenlijk niet goed werkt om meerdere disciplines van sport te combineren, maar dat is een leermoment voor het volgende jaar!

Sjoerd Anema

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Dit is een lastige, elk weekend met DMM is weer een waar feest! Op nummer 1 staat toch wel het Strongmenrun weekend in Nijverdal. Hier zijn wij vrijdag al naar toe gegaan om op de camping te slapen waarna we eigenlijk twee dagen lang één groot feest hebben gevierd. Zaterdagnacht nog Nijverdal onveilig gemaakt en zondag een parcours hebben gelopen met het meeste publiek ooit!  De race die ik nooit in mijn leven meer ga vergeten is de Spartan Beast in Londen, na fanatiek gestart te zijn kreeg ik meer en meer last van mijn knie en kon ik uiteindelijk geen stap meer hardlopen. Samen met Benjamin zijn we de strijd aangegaan, die trifecta MOEST en ZAL er komen. Uiteindelijk zijn we na bijna 5 uur over 18 km te hebben gedaan gefinished, en dat gevoel van toen zal ik nooit meer vergeten.

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Stroom staat hier absoluut op nummer 1, gevolgd door twee obstakels die ik heb leren kennen bij de Spartan Beast in Londen:

  • Een soort draaiende Monkeybar
  • De Traverse Wall ( En nee, die is niet zoals hier in Nederland met gaten waar je je voeten in kan zetten)

Sjoerd Anema

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

Jazeker! Buiten de weekenden om waar ik waterpolo heb probeer ik zoveel mogelijk runs te plannen. Hierdoor moet ik bepaalde gave runs helaas laten schieten, moeilijke keuzes! Ik kijk zelf heel erg uit naar de Hang On Run, aangezien deze behoorlijk zwaar schijnt te worden qua obstakels. Daarnaast ben ik voor 2015 al ingeschreven voor Getting Tough The Race ( Er zijn nog plekken vrij!), Stormbaas en het Verjagen Legioen met Iron Viking.

Als je één race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

Strong Viking Run. Zonder twijfel. Goed geregeld, goed parcours, goede instap in Nederland. Buitenland; de Spartan Races in Londen!

Sjoerd Anema

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Een hele goede zelf! Als je met een hoofdband loopt, zorg dan dat die goed vast zit en je hem niet kwijt raakt ondanks dat je erop let. Elke race… Keer op keer… Maar serieus, doe gewoon wat je kan en wees niet bang om dingen te vragen en aan te haken bij DMM! Oh en mij een bericht sturen mag altijd!

We hebben Sjoerd gevraagd aan wie hij het stokje door wil geven. We gaan volgende week verder met Steven Haelterman

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top