10 vragen aan…Steven Haelterman

0

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan Sjoerd Anema. Vandaag gaan we verder met Steven Haelterman, een razendsnelle en altijd motiverende Dutch Mud Men!

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Steven Haelterman, 24 jaar en wonende te Herzele; een klein boerendorp in Oost-Vlaanderen (België). Ik werk sinds kort als Personal Trainer / Fitnessinstructeur in Oxygen Fitness te Geraardsbergen en Eke. Een heel gevarieerde job waar ik elke dag bijleer en uitgedaagd word. Daarnaast probeer ik heel actief te zijn op social media rond obstacle running en probeer ik het obstacle running overal ter wereld op de voet te volgen. Als hobby is het nogal duidelijk dat ik verslaafd ben aan het obstacle running. Vroeger heb ik ook 3 jaar topsport basketbal gespeeld, maar door de hoge intensiteit en trainingsuren per dag begaf mijn enkel het tijdens een wedstrijd. Hierna begon ik mijn sportprikkels te verzadigen door gymnastiek te geven aan heren, maar door mijn job is dit niet combineerbaar meer.

Steven Haelterman

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

Vorig jaar augustus was ik net een goede 2 maand terug van een lange tijd in Nepal gewoond te hebben en 2 vrienden stelden voor of ik in Stambruges (België) niet mee wou lopen met de Trolls Xtreme Run (14km). Nooit een uitdaging uit de weg gaand stond ik in een startbox met allemaal fanatieke runners. Ik had op dat moment opnieuw dezelfde gezonde stress van vroeger bij het basketten. Kicken! Toen het startschot gelost werd en ik mee gezogen werd naar de obstakels was mijn verslaving geboren. De pure adrenaline die door je lichaam giert terwijl je als een bezetene loopt, kruipt en klimt, is gewoon het beste gevoel van vrijheid.

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?

Obstacle running is in mijn ogen de perfecte sport voor een heel erg breed publiek. En dat is wat voor mij het belangrijkste. Heel veel mensen die te horen krijgen wat we elk weekend doen, kijken heel erg raar en zeggen bijna onmiddellijk: ‘dat is niets voor mij hoor’. ‘Hebben die mensen dat al eens gedaan?’, vraag ik mij dan af. Hebben ze het succesgevoel al gehad als ze finishen? Ik probeer hen dan altijd te overtuigen. Iedereen kan een obstacle run voltooien, de snelheid is op dat punt helemaal geen factor. Het is de prestatie die telt, je lichaam zodanig gaan uitdagen dat je achteraf fier kan zijn op je prestatie. Voor mij persoonlijk is het obstacle lopen een perfecte sport, ik ben nogal snel verveeld met lange afstanden en door de obstakels is die afstand gebroken. Ook elke keer de verrassing van een obstakel is voor mij als een kind dat met Kerstmis zijn cadeautje open mag doen. Helaas zijn de meeste obstakels altijd in dezelfde lijn. Maar ik hoop dat het WK daar nu verandering in heeft gebracht en de obstacle bouwers hun inspiratie daar halen.

Steven Haelterman

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Ik heb even moeten tellen want blijkbaar waren het er meer dan ik dacht. Ik zit nu op 32 verschillende obstacle runs, en het aantal zal zeker en vast nog heel snel groeien.

Hoe train je voor je obstacle runs?

Ik geef per week spinninglessen, lichaam verstevigende pilates, insanity en buikspierlessen. Het voordeel van in de  fitness sector te werken zeker? Dus op zich als ik een ‘luie’ week heb doe ik nog steeds die sporturen. Daarnaast probeer ik dit te gaan combineren met verschillende soorten sporten. Weerstandstrainingen bij het lopen, lsd-trainingen (long slow distance) en ook basisconditietrainingen op lage hartslag. Half november ga ik eens samen met een loopcoach mijn trainingsschema’s zodanig perfectioneren dat ik sneller en langer kan lopen.

Steven Haelterman

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Het meest memorabele moment zal mijn overwinning bij Strong Viking Brother Edition geweest zijn, maar de kou maakte dit nogal een koude bedoeling. Ik was vergeten dat mijn autosleutels in de rugzak van een vriend zaten, en mijn droge kledij zat, je raadt het wel, in mijn auto. Dus ik heb daar nog 3 u lopen rillen voordat ik droge kledij aanhad. Daarnaast denk ik steeds terug aan Rat Race Dirty Weekend in Engeland, dit was een race waar ik amper voor trainde en dus volledig kapot finishte. De Mudmen moesten me helpen bij het eten omdat ik zodanig hard rilde van de inspanning en onderkoeling. Echt een topervaring!

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Elektrische obstakels! Zonder enige twijfel! Niet dat ik er een schrik van heb, maar ik heb nogal een vrij onstabiel hart dat al genoeg op de proef wordt gesteld tijdens de race zelf. Om daar dan nog wat elektrische pulsen op te gooien, niet echt het beste idee. Maar chicken lanes zijn geen optie dus hoe sneller erdoor, hoe beter.

Steven Haelterman

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

Sowieso het eerste waar ik aan denk is RatRace Dirty Weekend x 2. Dus kort samengevat 64km en 400 obstakels met in totaal 260 meters aan monkey bars! Dodelijk! Ook wil ik sowieso de trifecta medaille halen van de spartan races. Dat zal een mooie aanvulling zijn voor de medailles die ik nu heb. (Spartan races = serie van 3 loodzware ocr). En dan mijn uiteindelijk doel voor 2015 is zoals de meesten al weten het wereldkampioenschap met de elite. Ik had dit jaar ook al de kwalificatie gelopen, maar zonder enige sponsor naar Amerika gaan zag ik niet zitten. Dus dit jaar is volledig gefocust op het vinden van een sponsor en zien dat ik de tijden van de elite kan halen.

Als je één race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

Afhankelijk van de conditionele vorm dat de loper zich in bevindt zou ik de Strong Vikings in Nederland aanraden, hier kan je gaan kiezen hoeveel km je loopt. Maar de kers op de taart is sowieso het Team Dutch Mud Men Weekend in Engeland bij Rat Race! Meer dan honderd zotten die gaan afzien en feesten!

Steven Haelterman

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

SCHOENEN! Koop a.u.b. schoenen met profiel, want een gewone straatschoen is levensgevaarlijk. Je kan geen snelheid maken, je valt overal, geen vertrouwen als je loopt. Hoeveel mensen dit vergeten…. Dit is voor je eigen veiligheid, maar ook voor de snellere lopers! Over mensen springen als ik aan het lopen ben is een obstakel dat ik liever niet doe. 😉

We hebben Steven gevraagd aan wie hij het stokje door wil geven. We gaan volgende week verder met Jan de Clercq

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Geef een reactie

X
X
X
X