Afvallen

Afvallen…thuis of in de sportschool?

Veel mensen denken dat ze door middel van hun trainingen de overtollige kilo’s te lijf kunnen gaan. Dit is slechts gedeeltelijk waar. De hele week alles eten wat er voor je neus komt en 3 keer per week een leuke work-out doen is geen recept voor een sixpack. Vaak staan mensen niet stil bij de hoeveelheid calorieën die ze eten en drinken en vaak denken ze ook meer te verbranden dan dat ze daadwerkelijk doen. Om de calorieën van 1 snicker te verbranden, moet je 28 minuten hardlopen. Overtollige calorieën worden zelden verbrand, eerder opgeslagen. Een goede gezondheid en een slank, afgetraind lichaam, waar de meeste mensen naar op zoek zijn, wordt gecreëerd door gezonde voeding en regelmatige, effectieve lichaamsbeweging.

Afvallen

Te hard en lang trainen…

Cardio training alleen is weinig effectief. Je verbrandt enkel calorieën op het moment dat je op de loopband staat. Deze calorieën komen zeker niet allemaal uit vet. Train je te lang en te hard dan verbrand je ook nog eens eiwitten uit je spieren. Dit brengt uiteindelijk je rustmetabolisme omlaag, waardoor er in rust minder calorieën zullen worden verbrand. Na een intensieve krachttraining en/ of interval training is de spiermassa beschadigt. Dit is goed! Het lichaam gaat zo snel mogelijk deze schade herstellen. Dit kost energie. Deze energie komt o.a. uit vetzuren. Je stofwisseling staat nog 24 uur na de training een flink tandje hoger. Eet je nog steeds teveel en eet je weinig voedzame producten dan zal alle tijd die je in de sportschool of in het park besteed weinig effect hebben. “You can’t out train a bad diet”.

Afvallen

80 / 20 regel

Het is belangrijk te weten wat je moet eten, wanneer en hoeveel. De optimale hoeveelheid verschilt per persoon en is afhankelijk van iemands activiteitsniveau. Kies voor gezonde producten en probeer bewerkte en verpakte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te mijden. De beste momenten om te eten zijn ’s ochtends en voor- en na de training. Volg geen diëten. Het is niet aan te raden langere tijd een bepaald voedingsgroep uit je dagelijkse voeding weg te laten. We hebben koolhydraten, eiwitten en vetten nodig! Wanneer je er een gewoonte van maakt gezonde voeding te nemen dan zal je, na verloop van tijd, ook een gezond gewicht krijgen. Ikzelf houd de 80/20 regel aan. 80% van mijn voeding bevat veel groenten en fruit, de goede koolhydraten (complex), verschillende eiwitbronnen, zowel verzadigde- als onverzadigde vetten, vitaminen en mineralen en is kleurrijk! Ik trakteer mijzelf op 20% troep (love chocolate!)

Afvallen

Sportvasten

Een goed trainingsprogramma werkt als het niet hoeft op te boksen tegen een ongezond eetpatroon. Wanneer je tegelijkertijd je lichaam een trainingsprikkel wilt geven én wilt afvallen probeer dan een keer de sportvasten methode. Deze trainingsmethode combineert 2 zaken die de afgelopen decennia het meest effectief bleken met betrekking tot gezond afslanken: sporten én vasten. Dirk Schrama heeft hier een interessante blog over geschreven. Ikzelf ben een gecertificeerde sportvasten coach. Door middel van sportvasten begeleid ik mensen in het gezond afslanken en het verbeteren van de sportprestaties. Klik op mijn naam hieronder voor mijn website.

Jan Volmer

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top