Granola

Granola, de gezonde cruesli

In mijn vorige blog heb ik geprobeerd jullie enthousiast te maken voor een ontbijt met havermout. Ik ben me er van bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd, vandaar dat ik vandaag een alternatief met jullie wil delen. Namelijk; zelfgemaakte, gezonde en lekkere granola! Granola is een gezond alternatief voor de vele soorten cruesli en andere ontbijtgranen in de supermarkt. Er wordt namelijk vaak veel suiker en vet toegevoegd aan deze varianten.

Voedingswaarden vergelijken

Pak voor de grap eens een pak cruesli en een zak muesli in de supermarkt. Vergelijk de voedingswaardetabellen met elkaar, je zal zien dat het gehalte aan suikers (onder de koolhydraten) in de cruesli aanzienlijk hoger is. Ook kan je zien dat er bij de ingrediënten, op het pak van de cruesli, suikers staan vermeld zoals glucosestroop/suiker/rietsuiker etc. Ik zeg dan altijd; als het niet hoeft, dan liever niet! Je krijgt er namelijk een snelle suikerpiek van en bovendien onnodig veel extra kcal mee binnen.

Granola

Ik ben in de keuken aan de slag gegaan omdat vriendlief ook echt niet zit te wachten op elke dag havermout als ontbijt. Zodoende is het me gelukt om de perfecte granola te maken, die ook nog eens goed gewaardeerd wordt. Ook hiermee kun je eindeloos variëren. Kies de zaden die je lekker vindt, voeg rauwe noten toe die je favoriet zijn, achteraf is het mogelijk om bijvoorbeeld wat rozijnen toe te voegen (maar die mogen niet mee in de oven!). Dit is mijn favoriet:

  • 75 gram rauwe amandelen, gehakt of snippers
  • 100 gram zadenmix, bv zonnebloempitten/sesamzaad
  • 300 gram havermout fijn (je kan ook ½ havermout en ½ speltvlokken nemen)
  • 1 flinke eetlepel kaneel
  • Snufje zout
  • 2 flinke eetlepels kokosolie
  • 3 eetlepels agavesiroop

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de amandelen, zaden, havermout, kaneel en zout in een kom. Smelt ondertussen de kokosolie langzaam in een pannetje, zet het vuur uit en voeg de agavesiroop toe. Meng dit warme mengsel goed door de rest van de ingrediënten en verdeel dit over een bakplaat met bakpapier. Zet de plaat onderin de oven en hussel het af en toe door. Baktijd ongeveer 35 min. Goed laten afkoelen en bewaren in bv. een glazen wekpot.

Deze granola is erg lekker door de (plantaardige) yoghurt of melk. Eet smakelijk!

Granola

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top
X
X