Controle bij obstakels, ja of nee?

We hebben het allemaal wel eens gezien tijdens een obstakel run. Mensen die na een aantal pogingen een obstakel voorbij lopen. Of nog erger, degene die bij het zien van een obstakel er al aan voorbij lopen en het niet eens proberen. Nu is dat op zich niet zo heel erg als je gezellig met je voetbalclub of stamgasten uit de plaatselijke kroeg meedoet met een run. Je doet een run immers om jezelf te testen en een gezellige dag te hebben. Sommige mensen kennen zichzelf enorm goed of zijn nog niet klaar om hun grenzen verder te verleggen.

breakout run

Maar er is ook een andere categorie obstacle runner. In het buitenland noemen ze dat de “Elite,” maar wij nuchtere Hollanders noemen dat gewoon het competitie-vak of wedstrijdlopers. Als men in die categorie obstakels gaat overslaan om te kunnen winnen of hoog te eindigen voor WK-kwalificatie wordt het een kwalijke zaak. In dit stuk heb ik het vooral over de wedstrijdlopers en de wedstrijdvakken. De recreanten mogen nog steeds zichzelf uitdagen om er een mooie run van te maken.

Straffen

Als je kijkt naar de Spartan Races over de hele wereld zie je dat ze daar de straf-burpees toepassen. Je hebt één poging om een hindernis te halen, lukt het niet dan 30 strafburpees. De Strong Viking run is dit ook gaan toepassen bij een aantal obstakels sinds de Brother-editie.

Er zijn ook races die er voor kiezen om een alternatieve hindernis te bouwen. Bij Rat Race Dirty Weekend heb je naast de 133 meter monkeybar nog een doolhef van dranghekken waar je overheen moet als je de monkeybar niet haalt. Bij het OCRWC (WK) hadden ze het armbandjes systeem toegepast in combinatie met tijdstraffen. Haalde je een hindernis niet dan raakte je je armbandje kwijt en deed je niet meer mee voor de prijzen. Daarnaast kreeg je per gemiste hindernis ook een tijdstraf. Het effect is bij allemaal hetzelfde, het afremmen van de deelnemer die een obstakel niet kan volbrengen en daardoor een eerlijkere competitie creëren.

Dirty Weekend

Als je goed kijkt zie je rechts het doolhof van dranghekken bij Rat Race Dirty Weekend wat je straf is als je de monkeybars niet haalt. Foto via RRDW.

Controle

Waarom heeft niet iedere obstacle run dit dan? Het grootste probleem is om het te controleren. Wat je ziet bij de burpee straffen is dat veel mensen er minder doen dan hun gevraagd wordt. Vaak is dit omdat mensen is een rush zitten waarin ze door willen en daardoor niet gefocust zijn op het tellen van hun eigen burpees. Het komt natuurlijk ook voor dat mensen de 30 burpees niet meer kunnen wat later in de race. Ook moeten ze in verhouding staan tot de hindernis. Een straf van 30 burpees omdat je van een simpele hindernis valt in niet evenredig.

Om alle deelnemers te controleren op het uitvoeren van hun burpees is onmogelijk, zelfs met een aangewezen burpee area. Een alternatieve hindernis is natuurlijk een hele goede maar het kost een organisatie nog meer tijd om alles te bouwen en voor te bereiden waardoor je deze optie niet vaak tegen zult komen. Wel zie je vaker de zogenoemde “pussy lane” terugkomen in een run. En dan is er nog de strafronde. Deze zie je ook in de survivalsport waar men bij het boogschieten een strafronde moet rennen met bijvoorbeeld een boomstam als men mist.

Het makkelijkste en snelste is toch wel het “armbandje”. In de survivalsport wordt dit al jaren gebruikt en is het een goede manier om mensen te controleren of ze een hindernis volbrengen. Het enige wat het je hier kost zijn goede vrijwilligers bij het obstakel.

Burpees

Burpees als straf bij sommige obstakels bij Strong Viking. Foto via Strong Viking.

Conclusie

  • Straf-burpees zijn effectief, maar moeilijk te controleren in de uitvoering
  • Alternatieve hindernissen zijn leuk, maar kosten veel extra tijd en geld voor een organisatie.
  • Het armbandje is een simpele manier die erg effectief is, maar veel vrijwilligers kost.

Wat we in de toekomst terug gaan zien is nog maar de vraag, maar dat de controle voor wedstrijdlopers verbeterd moet worden staat als een paal boven water. Ook is het belangrijk om een tijdslimiet er aan vast te hangen.

Strong Viking heeft al aangegeven dat zijn vanaf de Mud Edition veel meer controle zullen uitvoeren op de wedstrijdlopers (startvak ODIN) en burpee-straffen toe gaan passen bij diverse hindernissen.

Met de aanstaande oprichting van de OCRA (sportbond) en de Obstakels.Competitie zullen er langzaam maar zeker meer richtlijnen komen voor wat betreft de controle van de wedstrijd renners. Het kan natuurlijk toch nooit zo zijn dat jij je stinkende best doet om jezelf te kwalificeren voor het WK in Amerika en dat je ingehaald door mensen die er met de pet naar gooien.

Ik wil nogmaals benadrukken dat dit alleen geldt voor de wedstrijdlopers en zeer zeker niet voor de recreanten. Die moeten gewoon lekker hun ding blijven doen. Dit verhaal wordt zeker vervolgd!

Polsbandje WK

Het polsbandje op het WK. Haalde je alle obstakels, dan behield je deze. Foto via OCRWC.

Harbourrun
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

Obstaclerunner sinds 2012 en verslaafd aan alle runs die er zijn. Vaste blogger voor obstakels.com. Na 3 jaar merendeels in Nederland te hebben gelopen ga ik verder met het uitbreiden van mijn buitenlandse runs. In 2014 Tough Mudder, Spartans en Dirty weekend gedaan in diverse landen en als hoogtepunt deelgenomen aan het eerste WK OCR in Ohio, USA.

Leave A Reply

X
X