Teken, bloeddorstige diertjes

Hepatitis A, geel zucht, buiktyfes en meer. Nou, wat ga ik nu allemaal weer doen? Een hele waslijst krijg je weer voorgeschoteld aan mogelijke ziektes die je op kunt lopen in zo’n land. China, waar ik zojuist de Chinese Wall Marathon heb gelopen.

breakout run

Gevaren in Nederland

Maar wat voor ziektes liggen hier in Nederland op de loer? Sta ik daar wel eens bij stil? Ik werd weer iets bewuster gemaakt nadat een vriend van mij werd geconfronteerd met het bericht dat hij mogelijk de ziekte van Lyme had opgelopen. Door het alarmerende bericht deze week in de krant, dat de ziekte in opmars is afgelopen jaren, krap ik mezelf toch nog eens achter mijn oren. Teken en bossen. Daar komen we tijdens obstacle runs ook vaak. Lekker hoor, door de modder, bont en blauwe benen en met je natte pak door de struiken rollen. Een hoop lol zo, maar kan het daarnaast ook nog andere dingen opleveren? Nou denk ik, heb ik nou zo’n mazzel gehad met mijn trainingen van tijgerend door het hoge gras en speelse taferelen bij Outdoor Valley slingerend in de touwen?

Het is blijkbaar allemaal niet zonder gevaar. Van een kneuzing hier en daar kijken we al niet meer raar van op “dat is het risico van het vak!” Hoor je mensen zeggen.

Teek

Wat zijn teken?

Kleine bloeddorstige beestjes, dat zijn het! Oftewel… Teken. Een stukje biologie. Teken behoren tot de spinachtigen of Arachnida in het dierenrijk. Ze behoren tot de groep parasieten en zijn soms zelfs zo klein waardoor ze met het blote oog niet te zien zijn. Vooral de larven en nimf zijn zo klein (nog geen millimeter) dat je ze snel mist. Zelfs als ze op je huid vast zitten (jij bent dan de gastheer) zijn ze moeilijk te herkennen, totdat ze zich volzuigen met bloed en opeens een grote uitstulping vormen met ieniemienie pootjes op je lichaam (bah).

Wat is Lyme eigenlijk…

en waarom hebben wij er als OCR mee te maken?

Lyme komt dus voort uit de beet van een besmette teek. Ja precies, een beestje dat nog niet eens de afmeting heeft ten grote van een speldenknop. Een teek kan besmet zijn met de Borrelia Burgdorferi bacterie dat de ziekte overbrengt, maar hoeft zeker niet altijd zo te zijn. De meeste tekenbeten zullen niet leiden tot het krijgen van Lyme. Maar als je toch kijkt dat er 1,2 miljoen mensen worden gebeten per jaar… Er is in 2005 een onderzoek gedaan. Daarbij waren 17.000 mensen als besmet met Lyme opgegeven, dit is in 2014 gestegen naar 25.000 mensen per jaar!

Teken

Lyme komt tot uiting door middel van een rode kring rondom de beet van de teek. Helaas is dit niet altijd zo en in sommige gevallen heb je niet door dat er een besmetting is geweest. De verschijnselen van lyme zijn best ernstig te noemen, en kan direct tot uiting komen, maar ook jaren later pas. Dat is het gekke. Het is een Neurologisch ziektebeeld; vermoeidheidsklachten, rillerig of warmte klachten, maar ook tot het uitvallen van lichamelijke functies behoren tot de Lyme symptomen.

Hoe voorkom ik het?

“Tekenbeten voorkomen begint met het vermijden van contact met teken. Je zou natuurlijk gebieden met teken helemaal kunnen mijden. Zolang je maar op (verharde) paden blijft en niet in aanraking komt met grassen, struiken, bomen en dergelijke, dan is de kans op een tekenbeet waarschijnlijk uiterst klein.”

Nou dat mag duidelijk zijn dat één en één twee is. Bos en blote lichaamsdelen = kans op hordes hongerige afwachtende teken om ons te bespringen. Dit is het éérste advies dat wordt gegeven om tekenbeten te voorkomen. Voor ons als obstacle runners natuurlijk geen optie. De teken zijn het meest actief in een periode van maart tot oktober en laat dat nou net onze play time zijn.

Teek

Hoe bescherm ik mezelf?

In de zomer zit je er nou juist niet op te wachten om helemaal ingepakt je rondje OCR te lopen. Lange mouwen, lange broeken en vooral geen blote delen laten zien aan de uitgehongerde teek is het advies. Ook wordt er geadviseerd iets op je hoofd te dragen. Het fabeltje is dat teken uit de bomen vallen, maar dit is dus niet zo! Wat voor ons wel geldt; teken komen het meest voor in struikgewas als wij daar met onze snuffert doorheen aan het tijgeren zijn. Geheid dat wij kans maken op zo’n mooie meelifter.

Middeltjes?

Er is een mogelijkheid, net als bij muggen, om jezelf in te smeren met verschillende middeltjes om ze van je af te houden. Of dit altijd werkt, daar ben ik ook niet helemaal zeker van, maar hoe moeilijker je het ze maakt hoe beter. DEET is een voorbeeld hiervan, wij gebruiken het meestal als antimuggen middel maar schijnt ook goed te zijn bij voorkomen van tekenbeten. Nog een tip, maar misschien iets ongunstiger voor je mede runners, is het eten van knoflook. Dit zou teken ook op afstand kunnen houden ;).

Misschien een positief puntje (of niet). Aan alle acties die je kunt doen is: controleer elkaar op eventuele teken ☺! Lekker verhaal maar ze gaan graag zitten in de huidplooien omdat dit lekker warm is. Hierbij moet je denken aan de oren, hals, oksels, liezen en jawel ook de bilnaad. Veel plekken kun je zelf bekijken maar nog steeds hebben we geen ogen op onze rug gekregen helaas. Grijp je buurman of buurvrouw dus even onder de OCR wasstraat voor een grondige controle.

Teek

Gebeten. Wat nu?

Mocht je dan toch gebeten zijn, dan is het verstandig de teek er zorgvuldig uit te trekken. Hiervoor heb je verschillende tangentjes om dit zo netjes mogelijk te doen. Teken trek je er altijd recht uit. Ga er niet aan lopen plukken en draaien. Als de teek namelijk stress ervaart kan het zijn dat hij zijn afvalstoffen bij jou dumpt en er mogelijk een besmetting plaats kan vinden.

Nu is het denk ik wel zo dat wij met onze sport één voordeel hebben. Ondanks dat we steeds in de bossen rollen, vaak door de modder besmeurd zijn, door de bossen draven en daarna weer een frisse duik in een watertje nemen, zijn we de teek misschien steeds weer te slim af, laten we het hopen.

Dus algeheel advies; hard rennen, veel modder, vaker het water in, stop je broek in je sokken en trek je broek op tot onder je oksels. Laat je vooral niet weerhouden om dat parcours te trotseren ☺!

breakout run
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

1 reactie

  1. Hello admin, i must say you have very interesting content
    here. Your page can go viral. You need initial traffic only.
    How to get it? Search for; Mertiso’s tips go viral

Leave A Reply

X
X