Foto’s en reviews Urban Race Heerlen

Thuiswedstrijd

Na een heerlijke run op zaterdag was afgelopen zondag de Urban race van Heerlen. Een run niet ver van mijn woonplaats dus die moest ik zeker even gaan checken. Nadat ik iedereen had opgehaald kon ik vetrekken voor een autorit van 10 minuten naar de start van deze run.

Eenmaal aangekomen in het centrum van Heerlen gingen we op zoek naar de parkeergarage waar we ons konden inschrijven. Hier kregen we onze startnummers, het T-shirt en een goodiebag. Ook konden we ons in deze parkeergarage omkleden en mochten we hier de tassen achterlaten bij een bewaakte garderobe.

Urban start

We liepen terug naar het plein waar we net op tijd aankwamen voor een leuke warming-up. De ruimte voor de warming-up was goed gevuld met deelnemers die zich klaar maakten door middel van een aantal oefeningen onder het genot van de muziek van een DJ. Meteen hierna mochten we het startvak in. De start was goed geregeld, ze lieten per 5 minuten 15 personen starten. Na een kleine check van de schoenveters, de gewichtsvesten en de vlag telde we af. Met luid gejuich en een wapperende vlag vertrokken we voor een pittige run die van Urban al snel veranderde in een zware trail.

City dump

Het eerste stuk ging door de stad en om de bezoekers toch de kans te geven om het evenement te bezoeken bestonden de eerste obstakels uit loopbruggen waar wij onderdoor mochten kruipen. Vervolgens kwamen we op een ander plein waar de regionale afval centrale zich had uitgeleefd. We sprongen over de eerste vuilnisbakken, klommen vervolgens door containers waarvan sommige gevuld waren met autobanden en als laatste mochten we de grote containers opklimmen.

Funky monkey

Na een stuk door de straten van Heerlen kwamen we uit bij een groot obstakel waarbij je met behulp van stroppen naar de overkant moest slingeren. Voor de meeste toch een lastig obstakel omdat deze behoorlijk strak en hoog hingen. Al snel mochten we door verschillende parkjes rennen. Langs en over houten palen renden we verder naar een vrachtwagen waar we onder door mochten en bij een tweede overheen moesten.

Running over water

In de verte hoorden we al mensen roepen dat er water aan zat te komen. Een groot meer waar matten in lagen waar over konden rennen. Na een paar snelle stappen verloor ik mijn balans en wist ik dat het zwemmen zou worden. Kruipend via matten en rubberen banden staken we het meer over.

Beuken of gebeukt worden

Rennend door een tunnel kwamen we uit bij het rugby team. Mannen en vrouwen in hun outfit probeerde ons met grote kussen en zakken flinke raken klappen te geven. Zo hard dat mijn GoPro weer een vlieglesje kreeg.

De zandgroeve

We mochten nog even een korte apehang doen en over auto klimmen om vervolgens uit te komen bij de Sigrano zandgroeve. Een megagrote zandoppervlakte waar we meermaals flinke heuvels op en af mochten. Hellingen met touwen, banden en netten zorgden ervoor dat de steile heuvels te beklimmen waren.

Urban Race Heerlen

Urban Race Heerlen – Foto via Henk Kuijpers

Sahara

Door de warme temperatuur, de steille bergen en diepe afdalingen raakten onze energie toch een beetje op. Na een klein obstakel waarbij je via houten palen omhoog moest klauteren was de refreshment tent eindelijk in zicht. Een tentje gevuld met appels, sinaasappels, bananen en water toverden een lach op onze gezichten. Even heerlijk bijtanken en dan weer snel verder.

Terug naar de beschaving

We verlieten de zandgroeve en namen nog even een variant van de monkeybars. Ook mochten we over een klein vuurtje springen dat afgeschermd werd met een trapje waar je eerst overheen moest. Via parkeerplaatsen en bedrijven gingen we terug richting de stad.

Van urban naar trail

Onder een brug hingen autobanden waar we tussendoor moesten. Daarna stond het obstakel ‘’misty mountains’’ op ons te wachten. Een obstakel waar ik naar uitkeek maar dat achteraf weinig krediet van me krijgt. Een tunneltje waar een heel klein beetje rook in werd geblazen. Meer kan ik er echt niet van maken…

Via een bos waar wederom flinke heuvels in zaten trailden we verder over het parcours. Eenmaal aangekomen bij een bruggetje moesten we elastische koorden ontwijken. Een leuk obstakel die ik hoop veel vaker terug te zien maar dan moeilijker en langer.

Lokale scouting aanwezig

Toen we uit het bos waren renden we richting het terrein van de scouts. Een plek gevuld met gesjorde obstakels en een gebouw waar we doorheen moesten. Eenmaal uit dit gebouw kregen we voor de tweede keer een glaasje water aangereikt.

Time to finish this thing

Als laatste renden we de stad binnen. Nog even door verschillende gebouwen en over een aantal muurtjes was het bijna einde run. Nog even een ramp bedwingen en een laatste bocht maakten ons duidelijk dat we er waren. Op dit punt kwamen we onze mederunner tegen die een afslag eerder besloot om geen lange run te doen. Een high-5 en plons in een container later beseften we dat we het weer hadden geflikt. We kregen een penning in onze handen gedrukt en mochten even uitrusten onder het genot van een drankje.

Conclusie

Een pittig parcours dat gecombineerd werd met urban en trail. Vrij kleine obstakels maar de funfactor is degelijk hier te vinden. Niet alle vrijwilligers waren op de hoogte van hun positie qua afstand in het parcours. Te weinig waterpunten op deze warme dag die wel vermeld waren op de plattegrond. Een aantal obstakels waren niet veilig genoeg maar deze zijn bij een eerste editie altijd wel te vinden. Door verschillende demo’s en optredens hing er een leuke sfeer in de stad.

Al bij al een leuke maar toch pittige run die goed gebruik heeft gemaakt van het Limburgs landschap en die obstakels bevatten met factoren zoals lef en uitdaging vooral met de steile hellingen.

De foto’s

Harbourrun
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

8 reacties

 1. Te weinig waterpunten! Vooral als je de 15km deed. Ook de obstakels vond ik tegen vallen en lange stukken rennen achter elkaar. Locatie was wel super! Dus als het team volgende keer de feedback oppakt en de obstakels leuker maakt, kan dit een hele leuke run worden!

 2. Het was inderdaad een erg leuke race, waarbij ik zeer van de omgeving heb kunnen genieten.

  Zoals waarschijnlijk al vaker aangehaald, het zou fijn zijn geweest als er nog een waterpunt was voordat we de zandgroeve ingingen (op het routekaartje stonden ook 5 punten ingetekend, hoewel ik er maar 2 heb gezien onderweg).
  Maar hoe dan ook voor een eerste keer (voor jullie en ook voor mij), echt heel super !!

  Hopelijk komt er een vervolg in 2016.

 3. Suzan savelkouls on

  Voor mij, alleen, zwaar genoeg. Helaas pas een waterpunt na 6 km. Maar waren het er maar zes? Hoorde dat sommigen al op 9 zaten op dat punt. Leuke afwisselende onderdelen met verschil in moeilijkheid. Mooie omgeving en mooi gebruik ervan gemaakt. Misschien de volgende keer veiligheidsmatten achter containers en monkyebar? Een vriend is hard op zijn rug gevallen bij een van deze onderdelen.

 4. Runs in Limburg staan in principe met 1-0 voor als ze slim gebruik maken van de unieke heuvels die ze als enige provincie hebben. En dat hadden ze hier zeker gedaan. Door de steengroeve en over een deel van de coriotrail was het mooi lopen. En de uitzichten waren ook erg mooi om te zien. Geen grote spectaculaire obstakels, maar het meeste zat er wel in. Monkeybars, klimmen, containers, tijgeren, quaterpipe, etc. Er zat ook een waterobstakel in en daar trok iedereen zijn schoenen uit. Dat verbaasde me natuurlijk wel! Zoals beloofd was het een urban run, trailrun, fun run, (geschminkte vrouwen lieten ons schrikken terwijl door een kerk liepen) heel klein beetje mud run. Een leuke combinatie en zeker de moeite waard om mee te doen.

  Pluspunten:
  * Hele mooie omgeving
  * Hoogteverschillen
  * Voor een wat kleinere run veel obstakels
  * Weinig wachtrijen.
  * 3 bonuskilometers (het bleek 18 ipv 15 km te zijn)

  Minpuntjes?
  * Ik had wat moeite om de inschrijvingen te vinden midden in Heerlen.
  * Er was slechts 1 drinkpost op 11 kilometer. Iets te weinig.
  * Beetje weinig modder, maar het was dan ook een urban run.

 5. Originele en diverse run. Mooie combinatie van trail en urban. Ik heb er echt van genoten.

  In de stad liep het parcour door gebouwen, door binnenhofjes en door kerken. Erg leuk aangekleed: met spookhuis schrik effect etc… Buiten de stad liep de run door een zandgroeve met lekker mul zand en veel hoogte meters, door tunnels door parken over vrachtwagens etc… Het parcour krijgt een dikke 10.

  Vriendelijke vrijwilligers en goede sfeer….. (wij hadden uiteindelijk 18 km op de teller staan ipv 15km… maar hoe meer kilometers hoe beter toch)

  Ik kan de run echt aan bevelen.

  Eventuele verbeterpuntjes: waterpunten en wegaanwijzing..

 6. Wij waren toeschouwer. Hebben meegeholpen om de bevoorrading op de plaats van bestemming te krijgen en de mensen de weg te wijzen. Volgend jaar ook denken aan toiletwagens,prullebakken en de bewegwijzering richting de registratie. Er waren mensen die dachten dat alleen de bevestiging van inschrijving voldoende was om aan de start te verschijnen. Onderweg waren er diverse mensen verkeerd gelopen daar de bewegwijzering of niet aanwezig was of weg was

 7. Zeer leuke run! Leuke parcours en omgeving! Al met al een geslaagde eerste editie! Wel nog een paar tips voor volgend jaar:

  – toiletvoorzieningen
  – ook bij de vroege groepen goeie muziek bij de warming up (was beetje rustig in het begin naar mijn mening)
  – meer signaleurs (neem een voorbeeld aan de Urbanathlon)
  – sommige hindernissen waren geen hindernissen (vuur, de hangende banden, het tunneltje met rook, de balkjes, monkey bars beetje kort)
  – tickets scannen bij inschrijving
  – ze de finish iets achter de bak.. nu was het een beetje een rare situatie met de bon die iedereen nog kreeg

 8. Roy Ruijten on

  Voor mij een fysiek zware uitdaging. Omdat ik mud en funruns gewend ben heb ik de 15km op kisten gelopen. Dat was een uitdaging, zeker met het extra 3km rondje.
  De verzorging was niet aanwezig op de plekken die op de kaart stonden, maar wel uitgebreid; met stukjes appel en sinaasappel.
  De groeve was uniek, je komt er nooit en dit was een mooie gelegenheid. Het filmpje van de drone laat een paar mooie shots zien.
  De bewegwijzering was soms twijfelachtig omdat er lintjes gevolgd moesten worden. Als je een tijdje alleen loopt ga je toch vanzelf twijfelen.
  Ik ben verhuis naar noord Limburg en was vergeten hoe de heuveltjes konden zijn, zeker in Molenberg kwamen mijn bovenbenen goed aan hun trekken.
  Van mij mag er meer water/modder, ik kwam nu schoon aan de finish 😉
  Een geslaagde dag, volgend jaar weer maar dan op trail-schoenen.

Leave A Reply

X
X