Uitslag, foto’s en reviews Fishermans Friend Strongmanrun Belgie

Dit weekend was een enorm druk programma met verschillende obstacle runs. Vele hebben deelgenomen aan de Strong Viking Hills Edition en een 500-tal deden zelfs de Iron Viking. Chapeau voor iedereen die deze uitdaging is aangegaan en heeft behaald.

breakout run

Strong(viking)manrun

Ook ik had afgelopen zaterdag een flinke uitdaging. Hoewel het geen Iron Viking was deed ik een combi Strong(viking)manrun. Ja, je leest het goed. Nadat ik de 19 kilometer Hills Edition had gelopen in Amsterdam reisde ik af naar het Zolder circuit in Belgie voor de Fisherman’s Friend Strongmanrun van 17 kilometer.

ffsmrBE03

“Sterke” start

Omdat ik een lange afstand moest afleggen per auto tussen de verschillende locaties kwam ik later dan gepland op het circuit van Zolder aan. Ik parkeerde hier gratis mijn auto, sprong met mijn loopkleren aan uit de auto, (met een handdoek op de stoel ben ik in mijn loopkleding afgereisd naar Belgie) pakte mijn tas en rende naar het evenemententerrein. Ik was sowieso al te laat voor het startschot dus in plaats van de pendelbus moest ik het hele stuk rennen naar de pitstop. De organisatie gaf me mijn startnummer en sprak snel tegen me waar ik mijn tas kon droppen om zo snel mogelijk nog van start te gaan. Haastig deed ik mijn polsbandjes om, dropte mijn tas in de garderobe en liet me door de vrijwilligers naar de start wijzen.

Rustig aan? Vergeet het maar!

Nadat ik over een aantal hekken was geklommen rende ik onder de startboog door en hoorde een harde piep, het geluid van de scanner die mijn starttijd registreerde. Na 100 meter rennen schreeuwde mijn kuiten om aandacht. Ze hadden al een pittig parcours gehad in Amsterdam en ze wisten dat deze 17 km niet in de koude kleren ging zitten.

11109010_970876589618972_1710558144141274750_n

Ups and downs

Toch moest ik er aan geloven. Ik zou en wou net zoals de Iron Viking lopers een mooie prestatie neerzetten. Al snel kwam het eerste obstakel in zicht. Horizontale balken waarbij je over de hoge heen moest springen en onder de lage door moest kruipen. Mijn benen namen weer vorm aan en zo vervolgende ik mijn run. Via een aantal piramide hekken (chicken fence) kwam ik uit het welbekende getting tyred. Alleen kroop je deze keer over de autobanden onder een net door.

Paddock

Ik vervolgde mijn weg en rende via trappen door de verschillende niveaus van het paddock. Dit zorgde voor een prachtig uitzicht over het cirquit waar zo’n 2.400 deelnemers mededen aan deze sfeervolle run.

Slip, slide and shocks

Met een enorme snelheid gleed ik van de glijbaan in een diepe bak gevuld met water. Even genieten en weer door.
Maar dat genieten was van zeer korte duur want meteen hierna stonden de shocking logs te wachten om mijn batterij een flinke overdosis te geven. Ik rende langs de stroomdraden en ving een aantal tikken op die mijn systeem deden trillen. Nadat ik een flink stuk over zandpaden had afgelegd mocht ik via een buis weer het water in glijden en nog even nagenieten van een paar tintelingen.

ffsmrBE02

Hills edition 2.0

Via een net klom ik uit het water en maakte me klaar voor een aantal pittige beklimmingen. Steile heuvels en diepe afdalingen leidden me door een carwash obstakel naar het asfalt. Hierop waren weer houten piramides geplaatst waar ik overheen mocht klimmen. Maar liefst 8 keer achter elkaar. Hoewel er veel renners over deze smalle obstakels klommen vormden er zich geen wachtrijen.

Waterval

Nogmaals over de glijbaan kwam ik uit bij een steile wand. Met een aanloop kwam ik aan een touw en trok mezelf naar de bovenkant van dit obstakel. Daarna volgde er een mooi obstakel. Een steiger in een zelfgemaakt zwembad was het decor van een mooi obstakel dat ik zeker nog vaker hoop tegen te komen. Langs de ene kant klom je omhoog via een cargonet gespannen over de schuine helling. Toen ik eenmaal boven was begon ik te glunderen. Terwijl ik zigzaggend naar via het steiger naar beneden klom kwam ik terecht in een enorme waterval. Het water onder het obstakel werd via slangen naar boven gezogen en kletterden via het steiger genadeloos naar benden.

Itsy bitsy spider

De lach op mijn gezicht bleef nog even staan want meteen hierna mocht ik weer genieten van een leuk obstakel dat in de toekomst zeker voor veel ergernis zal zorgen bij verschillende deelnemers. Een tent gevuld met rook en flitslampen camoufleerde de elastische draden die hierin gespannen waren. Hoe dichter ik bij de uitgang van de tent kwam hoe minder ik zag. Geweldig om mensen te horen schreeuwen ‘’ik hang vast!’’

ffsmrBE01

Nog 5km te gaan

Over autobanden en onder een goed geplaatste barbed wire door kwam de finish steeds dichter in mijn zicht. Ik trotseerde nogmaals de electric wires en nam wat schuim mee uit het schuimbad op weg naar het laatste rechte stuk. Nadat ik over de laatste containers klom stond er alleen nog maar een tube slide tussen mij en de finish.
Met een plons bereikten ik ook eindelijk na 36km de eindstreep.

Conclusie

Pluspunten

 • Een steil parcours maakte het de deelnemers niet te makkelijk.
 • Leuke variatie en combinatie van verschillende obstakels.
 • Door het zigzaggende parcours bleef de sfeer super hangen.
 • Betere uitvoering van obstakels die bij de spartacus run voor veel leed zorgde.
 • Het krijgen en afgeven van spullen was goed geregeld.
 • Het mulle zand en de grindbakken maakten dit een zwaardere run dan vorig jaar.

Minpunten

 • Pittig parcours waardoor een aantal simpele obstakels snel vergeten zullen worden.
 • Opstoppingen bij single tracks tussen de bossen i.p.v. bij obstakels.
 • Weinig krachtbeproevingen qua obstakels.

Na de overname van Golazo is deze run duidelijk verbeterd. Ik kan dan ook niet wachten om te zien wat ze nog meer in petto hebben bij hun volgende runs in Belgie.

Uitslag

De uitslagen van de Fisherman’s Friend Strongmanrun staan hier.

Foto’s

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

4 reacties

 1. Goede loop wedstrijd, maar heel gemiddeld als obstakelloop..
  Zwaarste obstakel is meermaals door grint lopen, redelijk wat opstoppingen door single tracks in de bossen (maar beter dan vorig jaar). Zwaarheid is vooral door afstand en hellingen op stuk van parcours.

 2. Leuke race. Niet heel veel obstakels (ongeveer 23), maar een erg leuk rondje om te lopen. Erg goed georganiseerd, nergens wachtrijen voor bagage/startnummers, voldoende toiletten. Erg goede sfeer, erg gezellige middag!

 3. Atilla Van Regenmortel on

  Misschien lagen de verwachtingen wat hoog, maar ik had toch iets verwacht van de Fisherman’s Friends Strongman Run. Over de organisatie valt weinig te zeggen/klagen, want die was top (zoals meestal bij Golazo). Enig puntje van kritiek – hoewel ik daar zelf geen last van had – was de lange wandeling van de parking naar het circuit en dat de parking betalend was. Daar ik voor priority parking had gekozen en dus op het circuit zelf kon parkeren, had ik hier geen last van. Het afhalen van de startnummer geen vlot en alles stond duidelijk met pijlen aangegeven.

  Op naar de start dan maar. Waar het bij andere evenements van Golazo steeds waves zijn, was er bij deze FFSR een zandloperstart. Waarom is mij echter een raadsel, maar dit leidde wel relatief snel tot wachtrijen bij obstakels. Het parcours zelf is goed uitgekozen, maar er waren eigenlijk relatief weinig obstakels en de meeste daarvan waren eerder ‘leuk’ en niet echt uitdagend. Soms leek het meer op een trail run met hier en daar een obstakle dan op een obstacle run. Liever een 10km traject met iets meer en uitdagende obstakels dan één van 17km met weinig obstakels. Naar het schijnt waren ook de aanduidingen voor de twee rondes voor sommige deelnemers verwarrend, al heb ik dat zo niet ervaren. Eén ronde van 17km was natuurlijk nog beter geweest, zoals in Nederland het geval is (daar is het zelfs 21km als ik me niet vergis), maar dat is niet altijd evident.

  Al bij al een leuke run met een toffe sfeer, maar het mocht iets uitdagender zijn.

  Al bij al een

 4. Wel leuk om een keer mee te doen. Maar viel wel tegen. Ik vond de obstakels niet zo zwaar. Het zwaarste stuk van alles was over het grind rennen. De afstand klopte ook niet. Volgens hun was het parcours 17km en volgens mijn horloge mis ik ruim 1km. Maar voor mensen die het voor het eerst doen is dit wel een leuke wedstrijd om kennis mee te maken.

Leave A Reply

X
X