About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

3 reacties

 1. Voor de 2e keer de Zeewolde Run gelopen, dit jaar na een drukke sportmaand en half leeg met spierpijn aan de start, maar Zeewolde was vorig jaar een van de runs waar ik het meest van genoten heb dus die lieten we niet schieten. Dit jaar niet recreatief maar in een wedstrijdstartgroep – komen we nog op terug.

  Zeewolde is een crossover tussen obstaclerun en survivalrun. Omdat Survivalsport zwaar accent legt op klimtechniek (met name in touwwerk) en dit onderdeel bij OCR maar spaarzaam aan bod komt is de run voor de obstaclerunner een leuke manier om eens een ‘obstaclerun+’ te lopen, maar zoals gezegd; wie niet kan touwklimmen of over grote portie brute armkracht beschikt heeft er een dobber aan.

  De run zelf dan ; Het parkeren (gratis) was iets beter qua route aangegeven dan vorig jaar , wat hielp want na het parkeren moet er nog 10 min door zeewolde gelopen worden naar het strand en wie niet bekend is en geen bordjes heeft moet daar wel even naar zoeken, dit jaar dus beter , dat punt heeft met netjes opgepikt tov vorig jaar.

  Uitgifte van shirt (dit jaar geen katoen – wederom een hele verbetering) en stallen van bagage ging als een zonnetje. Het startterrein is functioneel en wat spaarzaam, het goede doel waar de organisatie voor spaart staat voorop dus geen overbodige dure toestanden, het woord spartaans schiet te binnen , maar daar hebben we wel wat mee in de OCR dus prima.

  Op naar de start, de warming up is non-existent en daarmee bijna weer komisch , defensie medewerker:

  “Oke , we gaan over anderhalve minuut starten. Zi an? Mooi. Wel , ehmmm dit is een tank , en hij kan onder water , ha , mooi spul he? , ah we kunnen al starten zie ik! Oke START!!!”.

  Persoonlijk mag ik dit wel , volledig over de top (Viking run, mudmasters et al) is leuk, maar dit heeft zo zijn charme.

  Het parcours is waar Zeewolde haar strepen (wink wink) verdiend. Bijna alles schijnt te worden gebouwd door of met hulp van de Genie en/of infanterie, en dat levert een prachtig parcours op, veel ruig touwwerk, apenhang hier en daar , overal is wel enige serieuze effort nodig op een enkel ‘onder net door’ na.

  Wie er vorig jaar was herkent het parcours grotendeels van toen , maar nu andersom qua looprichting. Grappig idee want zo is het toch net ff anders zonder veel extra moeite. Een aantal zaken waren verplaatst naar het 15km parcours of vervangen door andere zaken , nieuw waren een monkeybar en een hekwerk-10cm-boven-water-onderdoor en aantal swingovers (touwklim en dan over de balk bovenin) , plus setje van 3 muren en een kale container zonder hulpmiddelen om erover te komen dit jaar.

  Overall leek het parcours iets zwaarder dan vorige keer. De bewegwijzering was wat minder, verkeerd gelopen met wat andere runners recht een tegemoedkomend 5KM peleton in. Dat koste tijd , en dat is niet leuk, op punten waar de 5, 10 en 15km elkaar kruis en het niet altijd (einde parcours – de dijk) duidelijk wie waarheen moet.

  Zeewolde toont zich op de website en programma ook tamelijk serieus. Er is een regelement, en zijn maar 2 recreatieve startgroepen en heel veel wedstrijdgroepen, er zijn regels over inhalen, er zijn straftijden bij verliezen van de bandjes welke moeten worden ingeleverd bij niet halen obstakel. Er zijn strenge passages te lezen over discussies met de obstakel-jury, we krijgen het idee: wie de wedstrijd doet gaat voor prestatie en daarmee wordt niet gesolt! Wie finished zo krijgen we het gevoel heeft een prestatie geleverd die vele andere misschien niet hebben gehaald met beide bandjes.

  En daar gaat het beetje mis. Dat in de recreatieve klasse die regels allemaal wat laks zijn prima, maar wie bewust een racevak kiest kijkt vreemd op als er nooit bandjes worden ingenomen bij mederunners die een obstakel overslaan of niet halen. Geen enkel keer zien gebeuren, wie ze vrijwillig inleverde (o zo eerlijk) kreeg verbaasde complimenten van de obstakelvrijwilliger.

  Dat is een mismatch. OF we doen streng en strikt met regels en handhaven die , OF we maken er een groot recreatief gebeuren van en droppen die vermalijde bandjes die van hard plastic waren en mij 10KM de polsen hebben opengehaald. Gevoelsmatig was er nu prestatie-inflatie , hardlopen was genoeg – alle prestaties op obstakels niet relevant voor een effect op de wedstrijduitslag. Do it right , or don’t do it.

  Wedstrijdtip ; verlaag de wedstrijdklasse ‘veteraan’ naar 40+ jaar , er was maar 1 loper 45+ op de 15KM en de tijden van de koppels en individuele 45+ lopers waren door het lage aantal wat oudere kader lopers abominabel maar wel prijswinnend 🙂

  Alles bij elkaar is het andermaal een toprun , we noteren;

  + Goedkoop en daarvoor een van de beste runs in NL
  + Goed doel!
  + Beste warme douches tot dusver ooit gezien
  + Prima faciliteiten en geen wachttijden waar dan ook
  + Prachtige locatie zo groot dat je je mederunners soms niet eens ziet
  + Fantastisch defensiepersoneel , hulpvaardig en vriendelijk
  + Top obstakels
  + Technisch shirt EN medaille (we love those!)
  + Gratis parkeren, gratis bagage drop

  – Wedstrijd doet aan als een recreatieve run, obstakeljury TE aardig cq te meegevend
  – Bewegwijzering kan wat beter soms

  4+ sterren uit 5.

 2. Met een groep van 5 fysiovrienden stonden we afgelopen zaterdag voor het 2e jaar op rij aan de start van de Survival Challenge Zeewolde (SCZ) voor de recreatief 10km. Vorig jaar hebben we de run voor de 1e keer gelopen en dat is toen zo goed bevallen dat we gelijk de afspraak voor 2015 gemaakt hadden. Het goede doel (Spieren voor Spieren; wat ons als fysio’s zeer aanspreekt) en de uitdagende run/obstakels maakt dat we graag weer terugkomen. Dat een kaartje daarbij maar €25,- kost is natuurlijk mooi meegenomen Zeker als je je bedenkt dat de run qua uitdaging niet onder doet voor sommige van de grote jongens. Tevens complimenten voor de organisatie voor het meenemen van de verbeterpunten van vorig jaar. Het beste verbeterpunt is nog wel het shirt. In tegenstelling tot veel runs is het shirt bij de SCZ je startnummer en is er geen gedoe met nummers opspelden. Waar dit vorig jaar nog een zwaar katoenen shirt was, is dat dit jaar een keurig sportshirt geworden.

  Doordat er samen wordt gewerkt met de Landmacht zijn de faciliteiten top. Ik heb nog nooit zulke goede, hete douches gehad na een obstacle run(, laat staan dat ze überhaupt warm zijn bij de andere runs). Verder zijn de omkleedruimtes en de bagagetent goed geregeld en staan er veel militairen op en langs het parcours voor informatie of toezicht. Het start- en finishgebied is basic maar dat stoort mij niet en de warming-up is voor eigen rekening. Dit vind ik persoonlijk ook niet belangrijk bij een run en meestal stap ik al opgewarmd het startvak in.

  Het parcours was dit jaar niet veel veranderd t.o.v. vorig jaar met uitzondering dat ze het geheel om hadden gedraaid en dat er een aantal obstakels waren toegevoegd of veranderd. De obstakels zijn uitdagend en omdat het een ‘Survival Challenge’ is moet er veel geklommen worden. Het parcours is verder afwisselend en bestaat uit water (meer/sloot/kanaal), strand, bos, woonwijk en polder. Voor alle 3 de afstanden was er ook een apart parcours, dus hoefde je geen dubbele rondes te lopen.

  Persoonlijk vond ik vooral de wateronderdelen in het kanaal en in de woonwijk heel tof en goed uitgewerkt. Vorig jaar was het kanaal ook al een favoriet van mij en ik was blij om te zien dat het dit jaar ook weer onderdeel was.
  Nieuw in het kanaalstuk was de ‘water cage’ waaronder je naar de overkant moest (kom ik zo op terug). Vervolgens mocht je het water weer in gaan om bij de eerste brug via een net omhoog te klimmen. Vanaf deze brug spring je het water weer in van een hoogte van 4 à 5 (?) meter. Even zwemmen naar de volgende stellage om het water weer uit te klimmen en boven het water via netten naar de andere kant van het bouwwerk te gaan. Hier het water weer inspringen met een sierlijke salto (of laten vallen), naar de zijkant toe zwemmen om vervolgens naar de 2e apenhang van de dag te gaan.
  De overall bezettingsgraad van de obstakels vond ik goed en met een 29 obstakels verdeeld over 10 kilometer waren de meeste ook uitdagend. Zoals ik al zei was er ook dit jaar weer veel klimwerk wat weer past in het survival karakter en waar een flinke portie kracht of klimtechniek nodig is voor o.a. de meerdere ‘swing overs’.
  De bewegwijzering was soms niet even duidelijk en door een paar oplettende renners achter ons zijn we gelukkig niet fout gelopen bij de ingang van de ‘Grote Klimstraat’.
  Er was verder niet veel modder aanwezig maar door je door de nodige prutsloten te leiden en je zand te laten happen op het strand heb ik dit ook niet echt gemist. Je werd vies genoeg en die slootlucht is moeilijk om uit je kleren te wassen!

  Als laatste punt vind ik de veiligheid nog wel belangrijk. Ik zou nog terugkomen op de ‘water cage’ en dat is met reden. Tijdens de Strong Viking heb ik hem voor de eerste keer gedaan en ik vind het een leuk obstakel (… ik houd van water!). Echter vond ik hem hier niet chill. Ik ben 2 keer in paniek geraakt en dat was iets wat ik nog nooit bij een obstakel ervaren heb. Ook bij de SV heb ik geen problemen gehad met de kooi en ben ik er doorheen gevlogen. Ik vond hem hier alleen zeer laag en in het middengedeelte maakte het hekwerk contact met het water waardoor er geen ademruimte was. Aan de zijkanten was er wel ademruimte maar ook hier was het laag. Met recht was dit voor mij een uitdagend en grensverleggend obstakel. Andere punt wat betreft de veiligheid is ontstaan door het draaien van het parcours. Waar vorig jaar de klimstraat vrij aan het begin zit en de deelnemers nog ‘fit’ zijn, is die nu door de omgedraaide looprichting op ongeveer 2km voor de finish gekomen. Het is een pittig onderdeel met meerdere ‘swing overs’ in verschillende uitvoeringen en je merkt dat de deelnemers moe zijn/worden. Via andere deelnemers heb ik ook vernomen dat er bij het obstakel door het aanwezige personeel gezegd is dat diegene al meerdere mensen had zien vallen. Wij zijn er gelukkig goed en zonder kleerscheuren maar met ‘obstacle kisses’ doorheen gekomen.

  Het was weer een hele toffe run en we kijken terug op een dag met veel uitdaging en veel lol! De run groeit ieder jaar en de organisatie is goed bezig met de verbeterpunten die gegeven worden vanuit de deelnemers. Er zijn geen wachtrijen bij de obstakels, de run is goed opgebouwd en de survival elementen geven een zware en uitdagende twist. Daarbij is er ruim €15.000,- opgehaald voor Spieren voor Spieren wat natuurlijk een fantastisch mooi bedrag is.

  Op het terras van het restaurant bij het finishgebied hebben wij (in het zonnetje met een emmer Corona’s) in ieder geval weer de afspraak gemaakt voor SCZ 2016. (:

 3. Afgelopen zaterdag samen met mijn vrouw voor het eerst deze run gedaan (5km), deze is lekker in de buurt en de prijs is ook nog eens top.

  We hebben er erg van genoten, heel veel sloten van dichtbij gezien en veel leuke obstakels. Minpuntje was wel dat de shirts op waren toe wij ons aanmelden, we moesten dan ook pas vrij laat starten maar toch, het was mijn vrouw haar eerste run en dan wil je natuurlijk eigenlijk ook wel graag het shirt hebben.

  De wegwijzering was ook nog niet helemaal top, er waren hier en daar al wat papiertjes waar de route op stond verdwenen maar omdat ik Zeewolde wel een klein beetje kon was het toch makkelijk te vinden.

  Verder eigenlijk niets te klagen en volgend jaar staat deze zeker weer op het programma!!!

Leave A Reply

X
X