Review Combat Run

1

Het militaire kamp

Vandaag de review Combat Run. Eenmaal aangekomen bij het evenement wezen de vrijwilligers me naar het weiland waar ik mocht parkeren. Ik nam mijn sporttas en de vlag uit de auto en liep naar het evenement. Hier trof ik een kamp van legertenten en een hoop fanatieke deelnemers aan. Vervolgens haalde ik mijn startnummer en chip op, kleedde me om in een legertent en gooide mijn tas af bij de garderobe. Hierna kwam ik al snel een groepje bekende Dutch Mud Men tegen die de sfeer verhoogde. Na een aantal leuke gesprekken was het tijd om plaats te nemen in de startbox.

spartan race

Als vracht vervoerd

We mochten één voor één de laadruimte van de vrachtwagen in. Een groepje fanatieke renners wilde het eerste naar binnen en daarvoor werden ze zeker beloond. (De laadruimte van de vrachtwagen heeft maar 1 in-/uitgang.) Ik en een aantal anderen waren slimmer en sloten fijn achteraan. Eenmaal op plaats van bestemming ging de deur open en vlogen we vanuit de laadruimte als eerste het fort in.

De verovering van het fort

De vele lichteffecten en rookmachines die de eerste gang door het fort versierden zorgden voor een spannend begin. Na een lange gang kwamen we weer buiten en ontdekte we waar we terecht waren gekomen. Een modderig landschap gevuld met veel steile heuvels waren het decor voor deze Combat run. Het bleek al snel een pittige run te worden want de steile hellingen bleven maar achter elkaar tevoorschijn komen. Van grote brede heuvels naar smalle diepe afdalingen alles kwam voorbij.

Rollen in de modder

Al snel mochten we een gesjorde ladder opklimmen waarna ik uitkwam bij een modderige kruipzone. Een met hekken bedekte crawl liet me flink omhoog door de modder kruipen. Als dat nog niet genoeg was lag verderop een groot net waar je onderdoor moest om vervolgens door een aantal banden te kruipen.

Beleven is genieten

Na een stukje rennen mocht ik het fort weer in. Doordat de gangen verlicht werden door verschillende gekleurde lampen leek het alsof je je in een film bevond. De verschillende kleuren riepen een bepaald gevoel op in mijn beleving. Zo leek het bij rood alsof het een militaire oefening was en bij groen beschikte je over nightvision.

Commando

Via modderpoelen kwam ik uit bij een mooie glijbaan die je regelrecht in de modder stuurde. Verderop stond een van de weinige vrijwilligers die je de opdracht gaf om 20 push-ups te doen. Het was iemand die zeer oplettend was in de uitvoering van de opdracht. Hij corrigeerde me en wees me erop dat ik met mijn neus de modderpoel moest aanraken. Hierna kroop ik door een aantal autobanden en mocht ik nog een klein rondje maken met een grote houten paal.

It’s all about balance

Na het beklimmen van een aantal heuvels zag ik het volgende obstakel al in zicht komen. Met vaten en houten pallets hadden ze een pad gemaakt over het water. Ik zag voor me een aantal mensen die uit balans raakten en zichzelf in het water lanceerde. Voorzichtig rende ik over de wiebelende pallets en kwam droog aan de overkant.

Never give up

Nadat ik weer volop mocht genieten van een stukje natuur kwam ik uit op een plek waren zandzakken lagen. De opdracht was simpel, neem een zak zand en volg de aangegeven route. Ik legde mijn vlag neer en nam met een arm een zak mee. Na een aantal honderd meter zag ik op de grond nog een zak liggen en besloot deze mee te nemen. In het begin ging het soepel met 2 zakken zand maar al snel merkte ik dat ik te veel zand op mijn schouders had genomen. Ik keek naar mijn t-shirt en besloot niet op te geven en het pad te volgen, hoe lang dat dan ook mocht zijn. Na een kilometer met de zakken te hebben gesleurd mocht ik deze weer inruilen voor mijn vlaggenstok.

Bonte disco

Via een simpele balance beam (een steigerplank lang) vervolgde ik mijn weg over de opgestapelde autobanden. Vervolgens kwam ik weer uit bij het water en nam een frisse duik in het water. Ik zwom naar de overkant en trok mezelf weer uit het water. De route liep weer het fort in en deze keer kleurde de blauwe lampen de gangen. Ook zorgden de disco lampen voor een bonte beleving in de iets wat smalle gangetjes van het fort. Eenmaal weer buiten mocht ik via een cargo net het fort opklimmen waarna ik uitkwam bij de monkey ropes.

Combat Run 2015

Let there be FIRE!

Een vrijwilliger deelde me mee dat ik de 59e was die droog de overkant had gehaald. Hierna hoorde ik de muziek steeds harder en wist dat ik in de buurt kwam van de finish. Een maakte nog een grote slalom en sprong meermaals over een aantal vuurtjes. Snel hierna klom ik via blokjes over een houten wand en kwam ik uit bij de monkeybars die ik in 4 halen de baas was.

In stijl naar de finish

Na de monkeybars klom ik via een touwladder naar boven en gleed weer snel de blubber in. Met dank aan een diepe kuil maakte ik een behoorlijke plons en zag bruin van de modder. Ik kroop uit de modder en versnelde nog even voor een sprint naar de finish. Eenmaal onder de finishboog door knuffelde ik een van de Red Bull dames en wist dat ik het nog best snel had gedaan met een vlag en een aantal extra obstakels.

Conclusie

Door de pittige route was dit toch een leuke run. Als de obstakels meer uitdaging bieden, er meer vrijwilligers zicht houden bij de obstakels, de route duidelijker wordt aangegeven en er meer op de veiligheid wordt gelet wil ik zeker bij de volgende editie aanwezig zijn.

Positieve punten

 • De route ging meermaals door en over het fort.
 • Geen lange ren stukken.
 • Pittige route over steile hellingen.
 • Goed gebruikt gemaakt van de waterplaats d.m.v. leuke obstakels
 • Omkleedruimtes met afspoel mogelijkheden

Aandachtspunten

 • Gevaarlijke smalle en steile afdalingen.
 • Veel onbemande obstakels
 • Gevaarlijke obstakels (waarbij ik me meermaals heb verwond)
 • Route afzetting kan beter.
 • Vrijwel kleine of korte obstakels.

Uitslagen Combat Run

De uitslagen kun je hier vinden.

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.
Share.

1 reactie

 1. Faciliteiten 7,0
  faciliteiten waren prima geregeld. Alles was aanwezig. Ophalen van de tassen was wat rommelig, maar vanwege de kleinschaligheid was er een mogelijkheid je eigen tas te zoeken. Controle op basis van je nummer voordat je er mee vandoor ging was prima. Grote legertenten om jezelf om te kleden en even te kunnen afspoelen onder de tuinslang. Gewoon prima.

  Parcours en locatie 10,0
  Ik vind runs als deze geweldig. Locatie op en rond het fort was top. Mooie omgeving en zeer gevarieerd.

  Zwaarheid 8,0
  Run was afwisselend en met tijden aardig zwaar. Veel het fort op en af maakte het lekker pittig. Een grote vijver rond met een zandzak was ook best heftig voor mn schouders. Run was helaas geen 10km, maar ruim minder. Teller bleef steken op circa 7,5km.

  Veiligheid 6,5
  Veiligheid was voldoende, maar op enkele plaatsen keek je naast je op een betonnen plaat enkele meters lager zonder een afzetting. Begrijp dat dit lastig allemaal af te zetten is, maar toch.

  Warming-up 4,0
  Welke warming up? Vooraf wel vanuit de startbox met een vrachtwagen naar de start gebracht. Qua spanning wel een kleine warming-up. Gezien de kortere afstand hadden we dit best kunnen hardlopen ipv met de vrachtwagen.

  Bewegwijzering 8,5
  Over de gehele route was het parcours aangegeven. Veel lint en kalklijnen op de grond. Prima!

  Modder 7,5
  Op veel plaatsen rond het fort veel modder. Stonk aardig trouwens.. 😉

  Prijs/kwaliteit 10,0
  Omdat ik de kaartjes a €40,-/stuk gratis had gehad (gewonnen via Discovery) is de verhouding perfect. Als ik dit er zelf voor had moeten betalen weet ik niet of ik extreem positief zou zijn.

  Al met al een zeer geslaagde run.

Leave A Reply

X
X