Review Zomerspektakel Obstacle Run

4

Zomers spektakel  smaakt naar meer!

Een obstacle run dichtbij in de buurt, daar moest ik natuurlijk heen. In het kader van het  meerdaags Zomerspektakel  aan het Meer in Alphen aan de Rijn bleek voor de eerste keer ook een obstacle run te worden georganiseerd.  Nou is het altijd afwachten hoe zo’n eerste keer uitpakt, maar de website beloofde een mooi parcours waarbij je kon kiezen tussen 5 en 10 km. Aan de kids was ook gedacht met een eigen 2 km run compleet met medailles.

Toen ik op weg ging scheen de zon al volop, en na even zoeken in het sportpark vond ik de parkeerplaats en de sportvereniging waar de lopers zich mochten melden. Dit punt lag op een paar minuten lopen van het start&finish terrein. Over de faciliteiten bij de sportvereniging kan ik kort zijn: hartstikke goed geregeld. Vlotte incheck, we kregen  naast een T-Shirt  2 bandjes: 1 voor je pols, 1 voor je tas, die konden we snel kwijt en ophalen bij de bagage-drop. Geen gedoe dus met startnummers en speldjes. Binnen waren gescheiden kleedkamers, voldoende toiletten en warme douches. Alles ook lekker schoon.

Review Zomerspektakel Obstacle Run

Inmiddels waren ook de anderen van ons loopgroepje voor de 10 km gearriveerd en toen het tijd was werd onze startgroep naar het middenveld van de sportvereniging geroepen. Daar volgde een nette warming-up  en ging de hele club onder leiding op weg naar het startterrein een paar honderd meter verderop. Onderweg  nog wat oefeningen en burpees, dus we kwamen goed opgewarmd aan in de startkooi.

Na het aftellen mochten we via een hoge schuine muur van start.  We hadden het al flink warm en de zon deed ook z’n best, dus ik was blij dat we al snel het water in mochten  bij een sloot waar een metalen raster overheen was gelegd, een waterkooi.

Nou heb ik niet meer alle 30+ obstakels, en zeker niet de volgorde, op een rijtje, maar we kregen een afwisselend en leuk parcours over voornamelijk onverharde paden, ruiterpaden, grasvelden en met veel water.  Het parcours was uitgezet met roodwitte linten en redelijk goed te volgen. Er was eigenlijk nauwelijks verwarring en altijd wel een vrijwilliger die de route al bij voorbaat aangaf en ook zorgde dat we vrije doorgang hadden daar waar we fietspaden of wegen kruisten. De route liep langs en over het festival terrein van het zomerspektakel waar het topdruk was. Soms wat het dus even laveren tussen de bezoekers, wat voor ons groepje geen probleem was , maar ik kan me voorstellen dat dat voor de wedstrijdlopers minder wenselijk is.

Onderweg kwamen we een doolhof tegen, autobanden, hordes en logs om overheen te springen, de nodige strobalen en containerbakken, zand tijgeren, 4 in hoogte oplopende muren, rioolbuizen, zand en modder trenches waar iemand met een waterslang je ook nog eens flink onder vuur nam, een paar autowrakken waar we overheen gingen, een mooi waterobstakel om op te klimmen, jezelf omhoog moest trekken op een schuine wand en vervolgens van een aardige hoogte het meer in mocht springen. Verder veel sloten doorwaden en zwemmen, dat was genieten  met de zomerse temperaturen, en verder nog een wat breder water waarbij je kon kiezen tussen apenhang / catcrawl of een indianenbrug. Uiteraard ontbrak de monkeybar niet, een iets aflopend exemplaar van hout. En we werden beschoten met paintballs terwijl we achter een schot zo hard mogelijk voorbij probeerden te rennen. Geraakt worden is best pijnlijk en leverde bij mij een pittige  bloeduitstorting op, en ik kan me voorstellen dat dit ‘obstakel’ niet bij iedereen in goede aarde valt.

Door de warmte waren we best wel snel toe aan het uitkijken naar het eerste waterpunt, wat na circa 6 km wat laat op de route lag. Heel snel daarna een tweede waterpunt, wat we oversloegen; dit had wat beter verdeeld kunnen zijn.

Review Zomerspektakel Obstacle Run

Na een steigerachtig klimobstakel kwamen we bij de foam finish, en na een kleine duik in het schuim verzamelden we voor een gezamenlijke finishfoto. Helaas was er geen fotograaf geregeld vanuit de organisatie,  wat dan wel jammer is want het schuim geeft natuurlijk geweldig leuke finish foto’s .

Dat is dan ook wel  1 van de weinige minpuntjes van deze voortreffelijk geregelde run, naast de wat ongelukkige verdeling van de waterpunten op deze 10 km run. Verder alle lof voor de organisatie: een leuke, niet al te zware, run voor een heel zacht prijsje. Gezellige entourage, goede faciliteiten en veel vrijwilligers. Complimenten, volgend jaar ben ik er zeker weer bij!

Groeten Marja

 

Zomerspektakel Obstacle Run

Afgelopen zondag 7 juni was het dan zover, de eerste obstacle run in Alphen aan den Rijn, de obstacle run maakte deel uit van een groter evenement genaamd Zomerspektakel.

Dit jaar was er bij dit evenement ook een obstacle run georganiseerd en dit werd gehouden in het recreatie gebied op en rond de Zegerplas in Alphen aan den Rijn en was de eerste editie van deze obstacle run. Er was in de ochtend een kidsrun van 2km en voor de volwassenen was te kiezen uit 2 afstanden, namelijk de 5km en de 10km. De eerste startgroep (Alpha of Elite) ging van start om 11 uur met elke 20 minuten erna weer een startgroep.

Dus onderweg naar Alphen om een rondje te gaan knallen. Bij aankomst was het evenement niet aangegeven, gelukkig hadden we wel een adres van de locatie waar ik me mocht melden. Auto parkeren was in de ochtend geen probleem en we konden lekker dichtbij parkeren en het parkeren was gratis. De locatie was de atletiek vereniging van Alphen AAV’36, melden ging snel en we kregen een gekleurd polsbandje voor je startwave herkenning en we kregen een deelnemers t-shirt van best aardige kwaliteit (beter dan ik van de meeste runs gewend ben). Op de vraag waar de tijdregistratie chip of bandje was werd ik raar aangekeken (De Elite wave zou namelijk tijdsregistratie hebben stond op de site), de vrouwen bij de aanmelding wisten niet wat ik bedoelde en wisten ook niets van tijdsregistratie.

Omkleden kon gewoon in de kleedkamers van de atletiek vereniging, dit was netjes en verzorgt en als je dan klaar was kon je ook nog even een paar rondjes over de baan lopen om op te warmen als dit gewenst was. Tassen en bagage kon afgegeven worden in een tent(en) bij de atletiek vereniging en ook dit was gratis. 10 Minuten voor de aanvang van de run werden we opgehaald bij de atletiek vereniging, dit was het verzamelpunt van de run en dan op weg naar het start vak werd de warming-up gedaan. Dit was wel een leuk idee en ook anders dan normaal, had echter wel één nadeel, je moest dus over de weg en door het publiek (met fietsen, scooters, wandelen) naar het start vak dat ongeveer 300mtr verderop was.

De start was een omheind vak met grote hekken en zwart zeil er omheen en dus niet makkelijk en handig voor omstanders om te kijken. Hier stond een DJ die pompende beats draaide maar geluid was wel erg hard. Na het aftellen gelijk een 2.5 meter schuine muur over en dan 100 meter open veld met daar achter water voor de eerste dip.

Het  parcours was wel aardig maar was ook weer niet van erg hoogstaande kwaliteit, was wel een goede variatie lopen / obstakels  / water, de moeilijkheidsgraad van de obstakels was ook goed te doen als beginner. Er werd veel gebruik gemaakt van bestaande paden,  zandbergen en sloten en hier en daar was er een obstakel tussen geplaatst. Wel leuk was het obstakel waar er met paintballen op je werd geschoten, dit was goed gedaan en het boven lichaam was afgeschermd zodat er alleen benen geraakt konden worden (mits je niet kleiner was dan 1 meter).

Review Zomerspektakel Obstacle Run

Onderweg werd er voor eten en drinken gezorgd op de 10 km, hier was namelijk een verzorgingspost met water(helaas lauw/warm) en stukjes banaan, op de 5km was er geen verzorging. En bij de elite serie stond er nog maar 1 post en daarna (in mijn 2e rondje) waren dit ineens 2 posten op de 10km.

Wel wat kleine puntjes gezien die wel verbeterd zouden kunnen worden, de route was niet helemaal duidelijk overal en op sommige punten miste de linten of aanwijzingen. Er waren genoeg vrijwilligers maar helaas was niet iedereen even serieus en sommige zaten gewoon in de zon te picknicken en hadden weinig aandacht voor de run. Wel één gevaarlijk puntje en dat was een riool- of afvoer buis onderwater en niet te zien, dit werd niet gemeld door de vrijwilligers en was niet gemarkeerd, met als gevolg dat diverse mensen zich lelijk bezeerd hebben. Ook was niet al het water goed gecontroleerd op troep en rotzooi onderwater en lagen er een hoop blikjes en glazen flesjes (vooral uitkomende van de Zegerplas).

Ook was het hinderlijk dat een hoop toeschouwers in Alphen niet echt meeleefde met de obstacle run en gewoon op het afgezette parcours liepen en fietste, of was dit misschien een extra hindernis, de lopers moesten vaak door het publiek lopen of stonden het publiek tussen de lopers??? Ik weet het niet meer, maar de afscheiding had beter gekund.

Na afloop van de run was er helaas alleen maar een tijd en positie van de nummers 1 tot en met 3 gedaan en de rest moest maar gokken, want dit was niet bij gehouden of geregistreerd ondanks wel vermeldt op hun site maar niet geregeld. Dit was erg jammer aangezien niet iedereen 1,2 of 3 wordt maar wel zou willen weten hoe die het gedaan heeft. (zoals ik dus)

Er waren wel prijzen voor de eerste 3 mannen en eerste 3 vrouwen.

Na afloop kon je terug naar de atletiek vereniging voor een warme douche en omkleden, dit was allemaal top geregeld door de atletiek vereniging. Wel jammer dat de start en het evenement  niet dicht bij de omkleedlocatie was met als gevolg dat een hoop lopers/mensen direct weg gingen na het douchen en omkleden. Al met al was het een goede en leuke run met kleine verbeter puntjes, de prijs : €17.50 was een mooie prijs / kwaliteitsverhouding .

Ook moesten we weer van de organisatie vernemen dat er nog altijd mensen zijn die graag dingen kapot maken en een dagje plezier van andere willen verzieken, zoals we dit tegenwoordig wel vaker horen van obstacle run organisaties. De avond voor de run was er weer van alles gesloopt, erg jammer van de personen in kwestie, als deze personen nou eens echt zo stoer willen zijn dan moeten ze gewoon eens meelopen en eens laten zien wat ze echt kunnen (of juist niet).

Het was een leuke run en hopelijk volgend jaar weer.

Voor Team DMM was dit Ingo van den Assem, vanuit Alphen aan den Rijn.

 

spartan race
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.
Share.

4 reacties

 1. Mijn tweede run ooit. Eerste was de Strong Viking Mud edition in maart 2015. Toen was het heel erg koud.
  In vergelijking daarmee was de zomerspektakel obstacle run vele male beter; zonnig en een lekker temperatuurtje.

  Organisatie strak geregeld; aanmelden, tas inleveren en starttijden waren prima voor elkaar. Lekker ook dat er na afloop normale doucheruimtes beschikbaar waren (warm water!).
  De groepen werden bewust klein gehouden zodat je onderweg helemaal geen wachttijden had.
  Leuke obstakels met voldoende afwisseling. Slim bedacht ook dat je na elk “vies” obstakel vervolgens een waterobstakel kreeg om weer schoon te spoelen.

  Enige nadeel vond ik de drankvoorziening op de 10km; met het warme weer had er veel vaker een drankstand moeten zijn; nu was de eerste pas rond de helft van het parcours (dat gevoel had ik tenminste).

  Hartstikke leuke dag gehad en zeker voor herhaling vatbaar!

 2. Top georganiseerd, goede bagageafhandeling, voldoende parkeergelegenheid voor zowel auto als fiets. Prijs is maar een schijntje in vergelijking met andere runs. De begeleiding was zeer positief en wegbewijzering idem. Wij waren wel redelijk vroeg op de dag gestart (12 uur) waardoor de energie waarschijnlijk nog vol op aanwezig was. De paintbalgeweren vond ik vreselijk, het gaat weken duren voor ik mijn benen weer kan laten zien….voor mij te veel en te pijnlijk. Het krijgen van een flesje water ipv een beker vond ik prettig, hygiënisch en je kan het met je meenemen. Ook de banaan was een welkom hapje. Al met al van mij een hoge score, wel verdiend!

 3. Check reciprocity and restrictions on MANY different sites.Every state I’ve legally carried in prohibits firearms in schools, the secure areas of airports, public buildings, casinos, amusement parks, arenas with a capacity greater than a couple thousand people, BARS and private property with signs. Many states also prohibit firearms in banks and churches as well.References :

 4. hello, i like your idea about having a dog safety sticker in my house window so if in case i were not home to when a fire incident that my dog would be saved if there was a chance of a fire please Notify me.my address is:44938 Trails ct.Canton, MI 48187

Leave A Reply

X
X