Review Spartan Race Keulen

Een verslagje van de OBSTAKELS.COM atleten. Zaterdag 27 juni 2015 stond voor een aantal DMM/DMC de Spartan Race Keulen op het programma.

breakout run

Ook dit jaar stond Spartan Keulen weer op de planning voor een aantal fanatieke Dutch Mud Men en Chicks onder ons. Naast al meerdere malen in andere landen een Spartan race te hebben gelopen was voor Chantal Verwest dit haar tweede race in Duitsland. Voor Alexander Vercoelen en Lisanne Bruijstens was het debut in Sparta met een verbluffend resultaat!

Organisatie

Dit zou Spartan race niet zijn als er niet weer een enorme marketing machine op losgelaten zou zijn. Ook dit jaar ademde alles Spartan maar dan was dit jaar er één met er net een schepje bovenop. Je ziet dat de Europese organisatie ook zijn draai begint te vinden binnen de Spartan huisregels. Nieuwe dingen als een “Reebok” air Bruce op je battle borstkas of op je strak getrainde kuiten, tot jezelf in een compleet OCR “Spartan”, “Reebok” waardig outfitje hijsen het kan allemaal. De hoofdband met je startnummer blijft ook mooi bedacht, iedereen draagt deze band en het is duidelijk een Spartan statement.

Door weer twee runs op één dag aan te bieden is men sneller geneigd deze allebei mee te pakken, een commercieel goede zet van de organisatie. De “Trifecta” koorts heerst en wordt ook aangewakkerd door de organisatie iedereen is gebrand op de goodies die worden uitgedeeld (een t-shirt en de medaille). Dit jaar is de medaille iets aangepast ten opzichten van vorig jaar. Je krijgt de “normale” medaille en daarnaast is er nog iets overgewaaid uit Amerika. Spartan heeft nu de kwartjes geïntroduceerd. Hierbij passen de drie vlakken “Sprint”, “Super” en “Beast” als een volledig rondje in elkaar (met het bekende Spartan logo als totaal beeld).

Twee puntjes ter verbetering die duidelijk zichtbaar waren.

Bij het inschrijven liep het al spaak; namen konden niet gevonden worden, codes scande niet goed op de uitgeprinte papieren en de racechips waren tijdelijk op. Let op; wij waren de eerste startvakken van de dag! Lisanne heeft hierdoor 3 minuten na het startschot nog achter de Elite aan moeten rennen (lees: Elite). Eenmaal de bandjes, chips en haarbanden in bezit werkt dit systeem prima en wordt alles mooi gedocumenteerd op de Spartan site.

Er was dit jaar beter nagedacht over de “bagdrop.” Er was een inname- en uitgifte punt wat voordelen oplevert. Al was op de piekmomenten een te lange rij voor het ophalen van de tassen. Mensen stonden na het leveren van hun strijd met hun natte pak kou te vatten in de rij, dit zou zeker nog een verbeter puntje kunnen zijn voor de volgende race.

Bergen

De wedstrijd werd gehouden in Wiehl, een dorpje onder Keulen. Nadat we de auto op een weiland hadden geparkeerd liepen we naar beneden het dal in. We zagen al een stuk van het parcours. Een groene omgeving met flinke heuvels en een stukje motorcrossbaan. Dit beloofde ons dat het een leuke maar ook zware run zou gaan worden. Direct na de start mochten we inderdaad direct hoogtemeters gaan maken. Zigzaggend over het veld en de crossbaan heen, weer richting de parkeerplaats. Direct daarna doken we het bos in waar we de eerste ‘echte’ obstakels tegen kwamen. Verder in het bos merkte we al gauw dat de heuvels toch wel bergen zijn, een aantal flinke klimmen kwamen in het parcours voor. Jaaaaaa, we konden gaan ‘stoempen’ !! 🙂 De steile berghellingen zorgden bij ons voor een flash back naar het WK in Cincinnati.

Spartan race

Spartan race, het woord zegt het al: it’s a race! Spartan belooft zijn deelnemers een parcours dat voor iedereen gelijk is. Er wordt streng gecontroleerd op het niet halen van een hindernis (hier hebben ze het prima voor elkaar hoor OCRA!), met als straf 30 burpees. Hierdoor is het mogelijk om een eerlijke wedstrijd neer te zetten. Hier geldt dus dat je eindtijd niet alleen bepaald wordt door jou looptempo want het falen bij een hindernis kost veel tijd en energie. Ik moet er wel bij zeggen dat er in Keulen geen moeilijke hindernissen te vinden waren. Had voor mij (Alexander) wel wat uitdagender gemogen, ik ben de 2 races dan ook doorgekomen zonder een burpee te maken.

Tassen

Voor aanvang van de Super waren de tassen snel ingeleverd in de bewaakte opslag. Ophalen van de tas was weer aan de andere klant van de tent. Hierdoor bleven de inkomende en uitgaande tassen mooi gescheiden. Ook het ophalen na de Super ging prima. Voor de sprintrace onze tas wederom zonder problemen ingeleverd. Echter na de sprintrace stond er een gigantische rij voor de ophaalbalie. Dit heeft ons een behoorlijke tijd gekost om de tassen op te halen. Hier hadden best wel wat meer mensen ingezet mogen worden, maar wel respect voor de vrijwilligers die hier werkelijk de benen onder hun lijf hebben gelopen om iedereen zijn tas terug te bezorgen.

Auto

Keulen is voor de meeste Nederlanders minstens 2 uur reizen. Wat doen wij als Dutch Mud Chicks dan we maken er een gezellig weekend van! Vrijdag verzamelde we voor een lekkere pasta maaltijd. Vervolgens vroeg naar bed omdat om 05:00 de wekker zou gaan. Hopssaa 05:00! Chicks are ready for a girls day out! We wisten dat we vandaag met veel DMC zouden zijn dat maakte het voor ons extra leuk. TomTom instellen en af en toe op dat ding kijken of we nog goed reden en verder gezellig kletsen. De tijd vloog voorbij en we waren snel op plaats van bestemming.

Kleding

Omdat wij alledrie, twee races zouden lopen, hadden we ook twee setjes kleding meegenomen. Er zat best wel wat tijd tussen de super en de sprintrace, dus het was best fijn om even een droog setje aan te kunnen trekken. Aan het eind van elke race kregen we een mooi shirt. Er was een apart shirt voor de sprint en de super.

Eten

OMG happy happy dat iets meer aanwezig was dan Duitse braadworst en bier. Dit jaar stond er op het terrein ook een kraampje met wokgerechten, als noedels (vega en vleesvariant) en loempia. Maar hoe dan ook de braadworst kraam doet nog steeds goede zaken na een race als deze! Verder niet veel spannends, al lopen er genoeg DMM rond met een verdwaalde bananenbrood of andere oergezonde lekkernijen :).

De voeding om de race heen is nul, er is geen voeding beschikbaar tijdens beide afstanden. Aangezien de Super best veel vergt van veel Spartanen zou er best een extraatje mogen liggen bij het laatste waterpunt. Advies: neem dus zelf een extraatje mee als je denkt deze nodig te hebben. Waterpunten zijn er bij de Super twee keer en bij de Sprint één keer. Na de finish kun je je boekje te buiten gaan aan bananen en een alcohol vrij biertje (of een lekker watertje ;-)).

Liefde

Heel veel liefde deze dag! Klein en super fijn groepje maar we hebben weer met onze oranje/roze DDM liefde rondgestrooid op het parcours. Het weer was goed, er was veel regen voorspeld. De regen viel reuze mee, af en toe kwam het zonnetje lekker door. Het was niet heel warm kortom perfect obstakel running weer. Nog meer liefde kwam van de klei want er was echt goede modder aanwezig.

Spartan elite

Voor mij (Lisanne) was dit me eerste Spartan race ik hoopte op een zware & uitdagende run. Waarbij ik concurrentie zou krijgen. Zwaar was het zeker. De heuvels en het niet halen van obstakels waardoor je 30 Burpees moest doen zorgde ervoor dat mijn benen wel gingen verzuren. Uitdagend vond ik het iets minder, maar we zijn ook wel een beetje verwend met alle obstakels in Nederland. Concurrentie had ik helaas amper. Bij de Super was ik door probleempjes bij de registratie te laat voor mij Elite start wave. Toen iedereen boven op de heuvel was z’n 3 minuten later startte ik als allerlaatste. Uiteindelijk kwam ik als eerste vrouw over de finish…? huh…? jaaa echt waar! Voordat de Sprint startte heb ik Chantal en Alex overgehaald om ook in de elite wave mee te starten. Onder het mom van: ‘probeer het gewoon’ deden ze mee. En met succes, Chantal eindige achter mij als 2de vrouw en Alexander bij de heren elite als 10e. We zijn nieuwsgierig naar de uitslag in zijn leeftijdscategorie. De eerste Spartan blokken zijn naar Nederland gehaald! 🙂

Groetjes,

Chantal, Alexander & Lisanne

Spartan Race

Spartan Race

breakout run
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

is sportinstructrice en bijna afgestudeerd als diëtist. Verslaafd aan hardlopen en inmiddels ook aan obstacle running! Om gezellig met met Lisanne mee te rennen moet je snel zijn want ze is fanatiek.

Leave A Reply

X
X