Review Toughest Oslo

Zaterdag 5 September 2015, Holmenkollen, Oslo Noorwegen. Tom en Marijn waren bij Toughest Oslo en schreven het mooie verslag hieronder.

De Toughest Oslo Race 2015

Ik heb het geluk dat de moeder van mijn vriendin in Oslo woont. Dat maakte de keuze om met deze race mee te doen makkelijk.  Erg makkelijk zelfs. Want naast dat ‘bed en brood’ voor mijn vriendin en mij daarmee geregeld is, woont ze ook nog eens op 500 meter van de befaamde skischans. Ik heb nog nooit zo’n luxe mee gemaakt op weg naar een obstacle race.
Toughest Oslo

Aankomst

De run is gesitueerd in het gebied Holmenkollen, waar internationale en Olympische langlauf-wedstrijden worden gereden en wordt overzien door de torenhoge skischans, tevens de finish van vandaag. Het is een bosrijk berggebied wat gekenmerkt wordt door flinke hoogteverschillen. Een deelnemer had zo’n 860 hoogtemeters gemeten op zijn horloge. Dit maakt dat de ogenschijnlijk korte run (hij telt in totaal 8KM) echt niet licht opgevat moet worden. Ook de meertjes met smelt- en bergwater en de flinke wind zorgden dat dit geen makkelijke wandeling was.
Het regent bij betreding van het terrein. Wij starten rond half 1, de Elite runners lopen al rond met medailles.  Dit gebied is gigantische evenementen gewend en dat merk je meteen. Startnummers, omkleden, kluisjes, toiletten vlak bij het startvlak, alles loopt in een moeite door. Er wordt om de 5 minuten gestart met een groep van zo’n 50 man. 3.500 deelnemers, verdeeld tussen 11:00 en 16:00 uur. Hierdoor heb ik een zeldzaam goede verdeeldheid op het parkour gezien. We hebben nergens ook maar een minuut hoeven wachten, tijdens de 40 obstacles die deze run rijk is.
Toughest Oslo

Obstakels

Noorwegen is fit! Dat is ook direct duidelijk. Zelfs de lollige bedrijfsteams (of verklede enkeling) gaan als een trein. We zien meerdere ‘carrying’ obstacles waarbij een afstand moet worden afgelegd met o.a. metalen jerrycans met water, wooden logs en 20kg Bulgarian bags. Heel veel (monkey)bar gerelateerde obstacles met overwegend loshangende bars, ringen, kettingen, touwen etc. Ook de Platinum Rig was aanwezig. Dit alles was enorm zwaar. Bovendien is 100% slagen vereist, anders geldt de ‘penalty lap’. Een strafronde (waarop toezicht op wordt gehouden), al dan niet met een zak grind in je nek. Allemaal extra meters.
Drie obstacles waren vanwege de wind uit het parcours gehaald. Helaas zaten daar twee grote bij. Een gigantische glijbaan gemaakt van zeil op een oefen-skischans moest eruit omdat het zeil niet bleef liggen en er was ook een grote trapeze-stellage verwijderd. Het mocht de pret verder niet drukken.
Verder is het een parcours met een verscheidenheid aan climbing en crawling, ijskoud water etc. Sommige obstacles hebben leuke Noorse details, zoals het aantikken van de koe-bel bij de climbing ropes. Dit is tijdens internationale evenementen een veel gehoord geluid vanuit het publiek.
Toughest Oslo

De Finish

Hier was het ons eigenlijk om te doen. Wij komen hier al jaren en dit is normaliter verboden terrein. De finish-boog stond bovenaan het landingsgedeelte van de skischans. 150 meter hoog, 35 graden steil, alleen een net op de grond. Gewoon doen. Gewoon knallen! Na eerst de flinke afdaling van het gedeelte waar de springers normaal afremmen, liepen we ‘the largest obstacle in the world’ op. Als je ver genoeg voorover leunt zou je de wand lopend kunnen blijven doen, maar er komt een moment dat je je met handen en voeten verder moet verplaatsen en dat moment komt voor bijna iedereen. Het is geen kattenpis. Er waren zo’n 500 uitvallers die dag, waarvan een deel de klim wellicht niet heeft aangedurfd. Het gevoel van overwinning aan de finish is echter bij geen enkele andere run groter geweest. De medaille is verdiend!
Toughest Oslo

Conclusie

Dit is een fantastisch evenement. De organisatie, locatie, niveau en sfeer zijn ontzettend goed. De schans is een evenement op zichzelf. Ik kan iedereen aanraden om aan de Toughest Oslo mee te doen en ik weet zeker dat als Toughest zich in Nederland vestigt, ze direct een serieuze kandidaat zijn om als beste OCR verkozen te worden. Ik zou echt geen verbeterpunten kunnen opnoemen, al is het jammer dat je een Toughest shirt moet kopen en niet ontvangt bij de finish. Daarnaast is Oslo behoorlijk duur. Een vliegticket kost zo’n 120,- Euro, maar accommodatie en eten/drinken zijn goed aan de prijs. Ook is alcohol niet aanwezig op sportevenementen, dus een biertje aan de finish wordt een proteïnedrankje en voor een ‘recovery-beer’ moet je in de stad zijn. Waar wij overigens bediend werden door een Noorse jongen die de run ook net had gelopen. Hij ging na de run direct door naar huis, snel omkleden en van 18.00 tot 04.00 nog even werken op een bomvol terras. Bij ons ging om 22:00 uur het licht uit … Ongekend fit, die Noren!
Wil jij nou ook dat Toughest naar Nederland komt? Laat dan hier je naam achter bij de voorinschrijving voor Amsterdam.

breakout run
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

Team DMM is het Dutch Mud Men lopersteam. Met bijna 3.000 fanatieke obstacle runners is dit de community voor obstacle runs in Nederland. Meer info vind je hier: Team DMM.

1 reactie

  1. Van Heirzeele Marc on

    De “toughest” ziet er knap uit. Schrijf mij zeker in aub wanneer dit naar NL komt.
    Ziet eruit als combinatie met OCR / survival run/ red bull 400 race. Knap.

Leave A Reply

X
X