Interview met de OCRA

Wat is OCRA?

OCRA is de afkorting voor Obstacle Course Racing Association een onafhankelijke sportbond voor OCR. Sinds maart 2015 worden Nederland, België en Luxemburg vertegenwoordigd door OCRA Benelux. Inmiddels heeft de bond een mooi ledenbestand dat gestaag door groeit. OCR is momenteel de snelst groeiende vorm van sporten. Ons doel is het professionaliseren van deze sport. Het ultime doel: aansluiting bij NOC-NSF. Dat is voor mij dé bevestiging dat OCR écht een sport is. Om aansluiting te vinden bij  NOC-NSF is veel nodig, daar werken we hard aan.

Elk spel heeft regels nodig en een toezichthouder voor die regels. Voor de regels van het spel hebben we een rulebook opgesteld. Hierdoor ontstaat het gewenste level playingfield.  Alle wedstrijdsporters  worden geacht zich hieraan te houden. Je wilt immers appels met appels vergelijken. Tijdens wedstrijden kunnen OCR organisatoren onze officials inzetten. OCRA Officials handhaven de gestelde regels van het event welke aansluiten bij de mogelijkheden van het rulebook. Zie onze Officials als de scheidsrechters bij een voetbalwedstrijd. Deze zijn noodzakelijk voor een eerlijke wedstrijd.

In de afgelopen maanden hebben we circa 50 Officials opgeleid. Voor het OCR EC dat we in 2016 organiseren zou ik graag zien dat het aantal verdubbelt. Lijkt je dit wat? Meld je dan aan en jij draagt bij aan het professionaliseren van onze sport.

Wie ben je?

Mijn naam is Bas Smit en ben actief als bestuurslid voor OCRA Benelux. Ik ben ongeveer 2 jaar bezig met obstacle- en mudruns. Daarnaast krijg ik veel energie van ATB-en, racefietsen, spinning, canicross en trailrunning. Bij het kijken naar sport geniet ik het meest van F1 autosport, daar maak ik graag reizen voor.

Ik ben getrouwd en samen met mijn vrouw heb ik twee jonge kinderen. Ik hou ervan om vanuit het niets zaken neer te zetten. Dat doe je niet alleen, daar heb je hulp bij nodig van mensen die het gezamenlijke doel delen. Binnen OCRA Benelux is dat niet anders. We hebben in korte tijd veel bereikt. Dat vraagt soms om geduld en altijd om duidelijke keuzes. Wat doen we en waarom? Dat geeft focus. Daar houd ik van.

Bas Smit

Leg uit, OCREC 2016

Op 12 juni 2016 wordt voor het eerst het onafhankelijke OCR European Championship gehouden. Écht een mijlpaal. Het OCREC vindt plaats op een specifiek parcours tijdens het Strong Viking Water edition weekend. OCRA Benelux heeft hiertoe het initiatief genomen en samenwerking gevonden middels de alliantie van OCRA’s in Europa. Deze alliantie zou je kunnen zien als mogelijke voorbode van een “UEFA” voor OCR in Europa. De organisatie van OCR EC is in 2016 in handen van OCRA Benelux.

Op dit moment zijn er ruim 40 OCR organisaties met 1 of meerdere runs door heel Europa waar atleten zich kunnen kwalificeren. Van Engeland tot Rusland en van Zweden tot Italië. Tot eind mei 2016 is kwalificatie mogelijk op diverse afstanden tussen 5 en 25 kilometer. Tijdens het OCREC zijn er verschillende klassen. De absolute top van Europa (m & v) zien we in de Elite wave. Ook is er de mogelijkheid om deel te nemen per leeftijdscategorie. In deze wave lopen deelnemers tegen leeftijdsgenoten. De derde mogelijkheid die we bieden is deelnemen als Journeyman. 

OCREC

Is inschrijven al mogelijk?

Inschrijven voor het OCREC 2016 zal spoedig mogelijk zijn. Achter de schermen wordt hard gewerkt om dit mogelijk te maken.  Ik verwacht de eerste inschrijvingen in  december. Er zijn verschillende categorieën waar men zich voor kan inschrijven. De definitieve indeling van de waves zal voorafgaand aan het event bekend gemaakt worden. Het zal mogelijk zijn om je in te schrijven als elite loper of als deelnemer van aan leeftijdscategorie / Journeyman. Elke deelnemer zal zelf moeten aantonen dat hij/ zij zich heeft gekwalificeerd. Gebeurt dit niet of blijft kwalificatie uit dan zal de sporter deelnemen aan de Journeyman.

Waarom Strong Viking en geen eigen plaats?

Er is om verschillende redenen besloten het OCREC 2016 te organiseren en te houden bij Strong Viking. Ik zal een paar punten uitlichten.

  • Aan het einde van het seizoen is het OCR WC daar moet men zich op kunnen voorbereiden. In juli en augustus zijn er vakanties. Aan het begin van het seizon zou het te vroeg zijn. In juni zijn we voor de Europese vakanties én zijn er voldoende mogelijkheden voor atleten om zich te kwalificeren.
  • Het organiseren van een OCR event is een vak én kost geld. OCRA benelux is een jonge sportbond, wij betalen voor het gebruik van de infrastructuur. OCR EC heeft een eigen uitstraling, een speciaal aangepast parcours en zal nieuwe obstakels hebben.

Komen er nationale kampioenschappen?

Voor de komende tijd ligt onze focus op het OCREC 2016. Wanneer de tijd rijp is voor nationale kampioenschappen is Obstakels.com de eerste die het hoort. De ambitie hebben we zeker. Zowel voor Nederland, België en Luxemburg.

We will keep you posted.

www.ocra-benelux.org

www.ocreuropeanchampionships.org

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

Leave A Reply

X
X