Nederlandse obstacle runs zijn te goedkoop

Oke, de titel is misschien wat zwartwit, maar ik vind het persoonlijk tijd worden om weer eens te reageren op alle berichten over de prijs van de startbewijzen in “onze wereld.” De discussie begon pas met de Strong Viking World Pass en werd gisteren weer aangewakkerd toen de prijs voor het EK-ticket bekend gemaakt werd. Ik hoop iets meer begrip voor de ticketprijzen te kunnen krijgen.

Er wordt soms gedaan of elke organisatie van een race een commerciële geldwolf is die alleen maar rijk wil worden van de deelnemers. En dat ligt in mijn optiek toch echt wat genuanceerder. Ik kom bij redelijk veel organisaties over de vloer en de eerste Ferrari moet ik nog tegenkomen. Natuurlijk zijn het ondernemers die er uiteindelijk hun geld mee willen en moeten verdienen. Maar daarvoor nemen ze ook risico’s en tegenover de succesvolle runs staan er ook een heleboel die afgelast zijn of niet meer bestaan.

Laten we voorop stellen dat ik in eerste instantie ook een keer achter mijn oren moet krabben als ik bedragen van 170 euro (World Pass) en 130 euro (EK) zie. Dat zijn fikse bedragen om te kunnen sporten. Ik ga hier niet opnieuw beargumenteren waarom een goede obstacle run sowieso vijftig euro moet kosten. Dat kun je hier rustig teruglezen. En anders kun je hier nog het amusante verhaal van een Amerikaanse race director lezen. Volgens mij gaat het er namelijk om hoe je naar een dagje obstacle running kijkt. Als sport? Of als entertainment?

Als je het als sport ziet dan zit de ticketprijs zeker aan de bovenkant van de markt. Een eenvoudige trailrun kost meestal wat minder. En ook hardloopevenementen als de Damloop en halve marathon van Egmond (beiden zo’n 24 euro) zijn goedkoper, maar worden als snel duurder als het om bijvoorbeeld een marathon gaat. Zo loopt de prijs van de marathon van Rotterdam op tot 80 euro. Daarnaast zie ik om mij heen steeds meer mensen met gemak bijna 100 euro per maand neertellen om mee te mogen doen aan Crossfit. Oh ja, bij de Iron Man Maastricht eerder dit jaar kostte een startbewijs zo’n 500 euro. Als je het zo bekijkt is 50 euro geen vreemd bedrag voor een groot sportevenement.

Wat als we een obstacle run nou eens niet zien als sport (sorry OCRA!), maar als entertainment. Een dagje uit in plaats van een middagje hardlopen. Zijn de prijzen dan nog steeds zo duur? Deze week vlogen de kaarten voor een avondje Adele de deur uit. Het extra concert was in 15 minuten uitverkocht. “Een plaats op de tweede ring kost 189 euro. Voor de eerste ring tel je 629 euro neer.” En wil je in de Haarlemmermeer niet door de modder maar naar Mysteryland, dan betaal je voor een weekend dansen 120 euro. Dan maar een uurtje karten bij Raceplanet; 80 euro. Vanavond nog even last-minute naar de Champions League? Onder de 100 euro ben je niet klaar. Voor een dagje uit is 50 euro dus best wel aan de goedkope kant. En het is nog gezond ook!

Als laatste kijken we dan even over de grens. Ik spreek namelijk ook wel eens buitenlandse organisaties en die vinden de runs in Nederland zo goedkoop. Als je je vandaag in zou schrijven voor een vette run in het buitenland betaal je de volgende bedragen; Rat Race Dirty Weekend: 192 euro. Tough Guy: 166 euro (via ons overigens voor 99 mocht je mee willen gaan). Toughest Londen: 104 euro. Spartan Race Tirol: 109 euro. Tough Mudder Duitsland: 95 euro. Stuk voor stuk vette races (met veel deelnemers) die allemaal de moeite waard zijn, maar een stuk duurder zijn dan in Nederland. En daar komen dan nog reis- en verblijfskosten bij. Is een vette run in Nederland dan echt zo duur?

Natuurlijk kan het ook anders en kun je een leuke obstacle run neerzetten voor minder geld en met lagere ticketprijzen. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld genoten tijdens de Buffelrun. Fantastisch dat deze kleinere runs er zijn en het betaalbaar houden. Soms wil je alleen heel veel obstakels, die groot en toch veilig zijn, op mooie locaties, zonder wachtrijen, met bewaakte stalling voor je tas en na afloop een biertje, medaille en functioneel sportshirt. Dan zul je toch minstens 50 euro moeten betalen omdat ik vrees dat er over een paar jaar anders geen organisaties meer over zullen zijn die dit soort evenementen neer kunnen zetten.

Harbourrun
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

3 reacties

  1. Atilla Van Regenmortel on

    Toch opvallend dat de prijzen tegenover het artikel van 2013 in de stijgende lijn gaan. 😉 Vandaar wellicht de vele recente opmerkingen over “dure obstacle runs”. Ach ja, één of twee dure op een jaar en voor de rest kleine, maar iets goedkopere obstacle runs. Al vraag ik me af of er een kans is dat de prijzen binnen een paar jaar terug naar beneden zouden gaan, ten gevolge van marktverzadiging/immens aanbod?

  2. Die prijzen voor de grote festivals en uitgaans evenementen zijn ook echt exobitant hoog. Vaak zijn er net zo’n leukere kleinere festivals en vaak ook nog dichter in de buurt en goedkoper net zo leuk. Alleen dan kan je niet zo hip zeggen dat je naar lowlands oid. geweest bent. Ook een avondje stappen hoeft ook niet perse een awakenings te zijn. Als je goed naar de programmering van diverse poppodia (doornroosje/tivoli/etc) kijkt draaien er vaak dezelfde DJs als bij awakenings en is een kaartje 20 euro, ipv 50.

  3. Ik denk dat veel mensen het verschil tussen “Duur” en “Het kost veel” niet zien. Strong viking bijvoorbeeld kost veel geld (naar verhouding met mijn inkomen) maar duur is het absoluut niet: het is immers goed opgezet en je krijgt waar voor je geld.

    Daarbij: je hoeft het ook niet elke week te doen.

Leave A Reply

X
X