Raceverslag Mud Masters 24 Hours Weeze

Vorig jaar deed ik mee aan de eerste Mud Masters 24 Hours in Biddinghuizen. Mijn (lange) verslag daarvan kun je hier teruglezen. Afgelopen weekend stond de eerste editie in Weeze op het programma. Aangezien dit naar mijn mening veruit het mooiste terrein is waar Mud Masters hun evenementen organiseert was ik natuurlijk weer van de partij.

breakout run

Mud Masters 24 Hours Weeze

Mud Masters 24 concept

Het concept van Mud Masters 24 Hours is eigenlijk heel simpel. Je gaat 24 uur achter elkaar rondjes lopen op het parcours van Mud Masters. Je start op zaterdagmiddag om 14.00 uur en mag op zondagmiddag om 13.59 aan je laatste rondje beginnen. Tijdens het lopen heb je een geel reflecterend hesje met de tekst MM24 aan zodat iedereen je goed herkend.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Je eerste ronde is er eentje van 18 kilometer en vervolgens ga je het parcours van de zes kilometer op. Doordat je heel laat pas aan de 18 kilometer start en doordat de 6 kilometer op zaterdag op een apart parcours loopt heb je weinig last van andere deelnemers. Nou hadden we wel een paar keer rijen op zaterdag, maar zodra iemand ons aan zag komen werd er plek gemaakt aan de zijkant van het obstakel en kregen we voorrang. Ik heb alleen maar applaus en succeswensen gehoord en niemand deed moeilijk over het voorlaten van 24-uurs lopers. De sfeer was bijzonder goed in Duitsland.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Camping

De camping was dit jaar heel goed georganiseerd. Waar het vorig jaar nog een beetje als een proef-editie voelde was het nu serieus aangepakt en leek het op een professionele festivalcamping inclusief BBQ-roosters, hottubs, warme douches en schone wc’s. Daarnaast was er nog een campingbar en kon de crew live naar de Champions League finale kijken. Aan alles was gedacht wat dat betreft. Ook kwam er op dat scherm live de tussenstand van het aantal kilometers per deelnemer voorbij. Doordat de crew aan het parcours kon zitten hoefden we zelf de camping helemaal niet op tijdens de run.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Crew

Aan de rand van de camping was dus een speciale plek voor de crew gemaakt. Direct aan het parcours en net voor de monkeybars. Er waren zitplekken en hangmatten gemaakt zodat de crew rustig kon wachten en de koffie klaar kon zetten. Ze zagen ons aankomen op de brug en hadden dan nog zo’n minuutje voordat we er waren. Later in de race werd dit overigens zo’n twee minuten aangezien het tempo wat lager werd 🙂

Met een paar Dutch Mud Men hadden we onze crew gedeeld en dat ging helemaal super. We waren van alle gemakken voorzien en konden doorgeven waar we de volgende ronde behoefte aan hadden. Was dat aan warme thee, een energiereep en een muts? Dan stond er de volgende ronde warme thee, een energiereep en een muts.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Locatie

Zoals ik al aangaf in de introductie vind ik Weeze veruit de mooiste locatie van Mud Masters. De hele dag door kun je de opstijgende Ryanair vliegtuigen bijna aanraken. Het stuk door het bos is erg mooi. De zandgroeve biedt prachtige vergezichten. Er zijn veel hoogtemeters en de ondergrond is met het losse zand erg zwaar. Alsof je 24 uur over het strand loopt. Daarnaast voelt alles groots aan omdat er zo veel ruimte is. De startnummers haal je op bij een vliegtuighangar, de obstakels zijn groot, het start-finish terrein is ruim opgezet en doordat je aan de andere kant van de startbaan ook nog een stuk parcours ziet voelt het alsof je nog ver moet lopen. Tijdens de nacht worden de dieren wakker en hoor en zie je overal het nachtleven. Vooral de concerten van de brulkikkers waren erg bijzonder.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Parcours

Het parcours van de 6 kilometer kan ik intussen zo’n beetje dromen. Ik weet precies waar de ondergrond net iets harder is en waar ik mijn kniebeschermers voor het tijgeren over de steentjes nodig heb. In vergelijking met MM24 in Biddinghuizen waren er een stuk minder muren, dat was wel lekker. Ook leek er wat minder water in te zitten, maar de temperatuur was wat milder dus het water had best mogen blijven. De Flyer (glijbaan) en Execution / Splash Jump ging in de nacht dicht, verder bleef het parcours hetzelfde. We moesten veel tijgeren deze keer en voor je bovenlijf zaten er eigenlijk maar twee obstakels in; Monkeybars en Monkey Cage (al was die de eerste paar rondjes dicht.)

Mud Masters 24 Hours Weeze

Verder waren er behoorlijk wat hoogtemeters en maakte de ondergrond van los zand het vooral erg zwaar. Qua modder viel het redelijk mee. Voor de flyer en na het stuk waar je ongeveer kopje onder moest (Anaconda trail) in het modderige water kwam er wel een stuk met modder, maar ten op zichte van Biddinghuizen was het een stuk minder.

Ook de controles bij de obstakels waren deze keer wat strenger. Toen ik een keer uit Monkey Cage viel moest ik hem gewoon opnieuw doen en toen Rudy hem niet meer haalde kreeg hij een oefening als straf. Verder was er een centraal punt met vrijwilligers van waaruit ze ongeveer vijf obstakels goed in de gaten hielden. Voor mijn gevoel was de controle een stuk beter, maar nog niet helemaal waterdicht.

Mud Masters 24 Hours Weeze

Resultaat

Vooraf hadden we het doel gesteld om 100 kilometer te gaan lopen in deze 24 uur. Samen met Rudy, Tim en Marjolein hebben we de eerste marathon samen volbracht. Toen ben ik samen met Rudy verder gegaan omdat ons tempo iets afweek van de andere twee. We hebben af en toe 5 tot 10 minuten pauze genomen bij onze crew om te eten en drinken en zijn verder niet gestopt om te slapen. We lagen perfect op schema en hoefden nog maar 3 rondjes te doen terwijl er pas 19 uur opzaten, we hadden dus nog voldoende marge. Helaas ging het fout toen ik boven kwam na de steile klim van de Ropeclimb. Na een misstap schoot het in mijn knie en kon ik mijn been niet meer buigen. Met pijn en moeite hebben we de obstakels en de ronde afgemaakt, maar het advies van de arts was om te stoppen. Erg jammer, maar die “club van 100” moet dus nog een jaartje wachten. Ik noteer hem alvast in de agenda voor volgend jaar!

Mud Masters 24 Hours Weeze

Conclusie

Een hele vette locatie, een unieke ervaring, top georganiseerd, supergoede sfeer en een pittige uitdaging. Zoek na je Mud Masters Marathon of Iron Viking een andere uitdaging, dan is Mud Masters 24 Hours absoluut een aanrader.

Mud Masters, medelopers en crew, bedankt voor alles en tot volgend jaar!

Foto’s via Mud Masters

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

Leave A Reply

X
X