Verslag eerste EK OCR

Afgelopen weekend was het eerste EK OCR (Obstacle Course Racing). De OCRA Benelux heeft afgelopen jaar hard gewerkt om het allereerste EK uit de grond te stampen. Op het grondgebied van Strong Viking in Wijchen vond deze eerste editie plaats en natuurlijk waren wij daarbij.

Harbourrun

Het EK-dorp

Naast het evenemententerrein van Strong Viking had de organisatie een eigen EK dorpje gemaakt. Rondom de finishboog stonden diverse kraampjes van sponsoren, OCRA’s uit andere landen en kon je koffie en bananenbrood halen. Er was wat muziek en er stonden demonstratie-obstakels waar je zelf op kon oefenen. Vooral voor de meegereisde kinderen was dit perfect vermaak. Menig volwassene stond met verbazing te kijken hoe eenvoudig de kleintjes over de monkeybars gingen. MC Muddy Highlander was ingevlogen om op zijn vaste plek net na de finish alle deelnemers te onthalen, zoals hij ook bij het WK gedaan heeft.  Met het zachte weer was het een gezellige plek voor atleten en toeschouwers.

EK OCR

De beruchte UFO’s, welke halverwege de wedstrijd aangepast zijn.

De atleten

Het deelnemersveld kwam uit alle hoeken van Europa. Van alle deelnemende landen had de organisatie vlaggen opgehangen en je zag veel buitenlandse jasjes en racekleding. Naast veel Nederlanders en Belgen was ook de Engelse ploeg duidelijk aanwezig. Al met al was het duidelijk dat je hier bij een internationale race was. De sfeer onderling was goed en op aanvraag kon er per land een speciale foto gemaakt worden voor het finishdoek. Het enige minpuntje was het ontbreken van een groot deel van de absolute top van de obstacle runners in Europa.

Het EK OCR parcours

Omdat er met een beperkt budget gewerkt moest worden was er gekozen om gebruik te maken van het parcours en de obstakels van Strong Viking. Iedereen die wel eens een Strong Viking gedaan heeft zal weten dat je dan voldoende serieuze obstakels voor je kiezen krijgt. De afstand van het EK was 15 kilometer. Dit is geen Strong Viking afstand, maar de organisatie van het EK had een aantal eigen obstakels opgebouwd waardoor het parcours een klein beetje afweek.

EK OCR

De eigen obstakels van het EK OCR.

De obstakels

Vooraf was aangegeven dat er gebruik gemaakt zou worden van 50 obstakels van Strong Viking. Daarnaast zouden er 8 obstakels door het EK zelf neergezet worden. Afgezien van de Platinum Rig en Varjagen Saga zaten bijna alle grote obstakels er in. Flying Ragnar, Iceman, Storm the Castle, de Viking Jump en meer. De acht obstakels die de organisatie zelf meegenomen had waren allemaal typische survival-obstakels. Nou lijken OCR en survival run in Nederland misschien een beetje op elkaar, maar we hebben menige buitenlandse loper met verbazing zien kijken. Een mooi Nederlands tintje was dat je het finishobstakel afsloot met klompen.

EK OCR

Het allerlaatste obstakel. Typisch Nederlandse klompen.

Wachtrijen

Er was dit EK gekozen voor een startprocedure die compleet nieuw was in de OCR-wereld. Het argument hiervoor was dat er op deze manier geen rijen zouden ontstaan. Helaas heeft dit compleet verkeerd uitgepakt. De buitenlandse deelnemers waren niet bekend met de obstakels die niet uit de OCR komen en hadden daardoor soms wat meer tijd nodig of wisten niet hoe ze het moesten doen. Bij het eerste van deze obstakels (de UFO’s) stonden daardoor na tien minuten al wachtrijen van twee minuten. Ook bij andere combinaties stonden lange wachtrijen en bij het finishobstakel liep de wachttijd op een gegeven moment op tot meer dan een half uur.

EK OCR

Lange rijen bij het laatste obstakel van de dag. Het wedstrijdgevoel was hier wel weg.

Serieuze sport

Een belangrijk doel van dit EK OCR was om het fanatieke deel van de obstacle runners een platform te geven om tot een serieuze sport te komen. Een kenmerk van een serieuze sport is dat je een gelijk speelveld hebt voor alle deelnemers. Door te kiezen voor deze startvariant is dat helaas mislukt. De ene loper had een vrije baan en de andere had meerdere minuten wachttijd bij de survival-obstakels.

Ook het aanpassen van de regels tijdens het spel is niet iets wat bij een serieuze sport hoort. Als een obstakel toch te moeilijk blijkt en er sneuvelen te veel polsbandjes dan is dat jammer voor die deelnemers. Het obstakel veel simpeler maken halverwege de race is dan een vreemde keuze en ook hier creëer je wederom een ongelijk speelveld.

EK OCR

Veel deelnemers hadden een zware dag op de meer technische obstakels.

Conclusie

Het eerste EK OCR was een prachtig evenement en ik denk dat alle deelnemers een hele mooie, maar pittige dag gehad hebben. We hebben heel veel lachende gezichten gezien en euforische schreeuwen gehoord als het finish obstakels eindelijk gehaald werd (die van Henkjan klinkt nu nog na 😉 ). Als je de finish hebt behaald en je bandje hebt behouden mag je heel trots zijn op jezelf en de grote medaille een mooie plek geven.

Afgezien van de puntjes van kritiek is het heel knap wat er in zo’n korte tijd neergezet is. De vele vrijwilligers hebben voor een onvergetelijke dag gezorgd en voor de ontwikkeling van OCR is het belangrijk dat dit eerste EK heeft plaatsgevonden. Er waren (in Nederland en België) kwalificaties met controles bij de obstakels, er zijn in diverse landen nieuwe OCRA’s opgericht en er is een rulebook met reglementen geschreven. Na een WK en EK maakt dit de weg vrij voor het eerste NK.

Toch maken de wachtrijen, het testen van een nieuwe startprocedure tijdens een EK, de aanwezigheid van (te) veel survivalobstakels en het aanpassen van obstakels tijdens de race maar eens duidelijk dat er nog een hele lange weg te gaan is tot professionalisering van de sport.

De officiële uitslagen zijn op dit moment nog niet bekend, dus kunnen we nog niet plaatsen. De locatie voor een eventuele tweede editie is ook nog niet bekend. Zodra we meer weten lees je het hier!

breakout run
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

2 reacties

 1. Michel de Jong on

  Ik heb mij nu anderhalf jaar afzijdig gehouden van discussies, maar vandaag wil ik eindelijk weer eens mijn persoonlijke mening geven, op persoonlijke titel en volledig losstaand van mijn rol binnen de OCRA Benelux. Al zullen er altijd mensen zeggen dat dit niet kan, en toch is dit mijn persoonlijke mening!

  Na de opmerkingen van vorige week en zelfs nu nog noemen mensen het zo…
  Wat maakt nou dat mensen beoordelen dat iets een Survival hindernis is in plaats van een Obstakel voor een obstacle run?

  Het feit dat we het over een combinatie obstakel hebben? Bepaald dat of het een survival hindernis is?
  Is de Varjagen Saga dan ook een survival hindernis?

  Of is het omdat een obstakel van ronde houten balken gemaakt is?
  Hoe zit het dan met de gunnors struggle of de weaver?

  Of gaat het er om dat er een apenhang, ringen, touw klimmen of netten in zitten?
  Deze zie ik namelijk in 90% van de obstacle runs……

  Of doelde men er afgelopen weekend op dat er advies geweest is van de Hang on run voor deze obstakels?
  Want die houden ook gewoon een obstacle run op dit soort obstakels..
  En obstakels.com en Dutch mud men noemen het dan toch ook echt een obstacle run!

  Of gaat het er om dat er obstakels waren die nog niet eerder gezien waren in een Obstacle run?
  Op Spartan race na dan, zie ik namelijk regelmatig nieuwe obstakels, zwaarder, hoger, langer of gewoon spectaculairder bij heel veel obstacle runs!

  Ik heb afgelopen weekend heeeel veel Nederlanders gehoord die zich echt verbaasd hebben over het gebrek aan techniek voor het simpelweg touw klimmen in de Internationale scene!
  Ik wist dat veel atleten uit andere landen hier problemen mee hadden, maar zo veel had ik ook echt niet verwacht.. ik was stomverbaasd over het lage niveau!

  Door de beun die er voor geplaatst was, was de bovenkant van de start muur voor iedereen groot of klein man of vrouw te bereiken!! Toch waren er een aantal vrouwen die niet over die muur heen kwamen en al bij de start hun bandje verloren…
  Jezelf op kunnen trekken is toch het minste wat je moet kunnen als je met een EK mee doet??

  En tot slot heb ik geen Rus, Italiaan, Spanjaard, Macedonier, Pool, Zwitser, Fransman of een van de andere 22-nationaliteiten behalve de Nederlanders en Belgen gehoord over Survival hindernissen!

  Ja, het ging om een Internationaal evenement!! En zonder het vervelend te bedoelen tegenover de Survival sport!
  In al die landen heeft nog praktisch niemand van survival hindernissen gehoord.
  En is alles waar je over heen moet klimmen op welke wijze dan ook.. gewoon een OBSTAKEL.

  • Wat mij ook opviel waren de touwen bij storm de castle. Alle Odin starters moesten zaterdag zonder hulp en zonder touw boven komen. Ook zie ik tijden van 03:30 a 04:30 uur langskomen bij de mannen. Dan vraag ik me toch af hoe deze mensen gekwalificeerd zijn. Ik zie me zelf iig niet als EK waardig en loop binnen de 02:30 op een strong viking 19K.

Leave A Reply

X
X