Review Bootcamp Obstacle Run

Zondag 11 september 2016, 9:15 uur. Ik vertrek vanuit Zandvoort naar Velserbroek om mijn maatje op te halen voor de Bootcamp Obstaclerun, een run door het recreatiegebied de Geestmerambacht in Langedijk net boven Alkmaar. De navigatie stuurde mij netjes naar de juiste plek en hoewel de bewegwijzering naar het parkeerterrein niet heel overdreven aanwezig was, was het toch vrij duidelijk waar je moest zijn. Het parkeerterrein was groot genoeg en we hoefde hier gelukkig niet voor te betalen, wat bij andere runs nog wel eens een punt van kritiek is.

Bootcamp Obstacle Run

Bootcamp Obstacle Run

Vanaf het parkeerterrein was het redelijk duidelijk aangegeven  hoe je bij het startgebied moest komen en anders kon je altijd nog richting de muziek lopen. De afstand tussen het parkeerterrein en het startgebied was ook redelijk klein en zo waren we binnen 5 minuten ter plaatse.

Omdat we vrij vroeg waren (later ontstonden er wel wat rijen, maar voor zover ik heb kunnen zien niet schokkend), waren we gelijk aan de beurt bij het ophalen van het startbewijs. Dit was een plaktattoo waarop stond dat je deelnemer en van welke afstand. Op zich werkt dit prima, alleen loop je er soms nog 3 dagen mee rond voor het er een keer af is, dus je moet wel goed opletten waar je dit plakt. Ook het inleveren van de tassen was zo gebeurd, waardoor we nog ruim genoeg tijd hadden voor de start. Dat gaf mij mooi even de gelegenheid om het startgebied te analyseren en hierbij viel mij op dat de faciliteiten wel wat karig waren. Zo stonden er maar 2 toiletten en 4 urinoirs (waarvan je bij eentje met je kont in de bosje stond), was het op sommige punten flink zoeken naar een vuilnisbak en was er ook maar vrij weinig catering aanwezig. Hierdoor stonden er ’s middag flinke rijen bij de wel aanwezige catering wat vrij vervelend is als je echt trek hebt na zo’n flinke run.

Bootcamp Obstacle Run

De start

Om 11:25 begon de warming-up voor onze startgroep, wat dus ook de eerste was. Zoals van te voren al aangegeven stelde deze warming up niet heel veel voor, maar we hadden al besloten om de eerste kilometer een beetje te gebruiken om warm te worden. Na de warming up was het eigenlijk: ‘nou ga maar’, dus echt een adrenaline opbouw naar de start was er niet wat ik persoonlijk wel jammer vond. De start was gelijk het eerste obstakel waarbij iedereen onder een podium door moest kruipen. Dit zorgde er gelijk voor dat iedereen goed verdeeld werd waardoor het bij het volgende obstakel, klimmen over 2 iets schuin staande muren de eerste muren al niet al te druk meer was.

Vervolgens volgde de obstakels elkaar in een rap tempo op. Met stukken klimmen, tijgeren, ploeteren door de mud trenches, waden door het waren, enz. waren deze zeer afwisselend en in een aantal gevallen ook zeer uitdagend. Hierdoor had ik ook minder door dat we ondertussen toch ook al een flinke afstand hadden afgelegd en we kwamen al snel op het punten waar het rondje van 6 en die van 12 kilometer van elkaar gingen scheiden. Waar de 6 kilometer naar de overkant van een water moest  zwemmen, moest de 12 kilometer dat ook, maar die moesten daarna weer terug om de route buiten de recreatieplas te vervolgen. Dit werd duidelijk aangegeven door de vrijwilligers, die overigens in grote getalen aanwezig waren en over het algemeen ook zeer enthousiast waren. Tevens waren er voldoende drinkposten aanwezig, waar je ook een stukje banaan kon nuttigen.

Bootcamp Obstacle Run

De route

Wat niet altijd even goed was aangegeven was de route zelf. Deze was niet echt afgezet, maar af en toe hing er ergens een stuk lint in de richting waar je op moest, maar soms was dit wel even zoeken. Ook stonden er op sommige punten wel borden, maar die waren niet altijd even tactisch opgesteld. In de loop van de dag werden hier wel wat verbeteringen  in aangebracht, maar helemaal optimaal was het nog niet. Ander nadeel dat het parcours niet afgezet was, was het aantal toeschouwers en dagjesmensen wat over het parcours liep en fietste, waardoor je soms wat uitwijkende acties moest uithalen, dan wel moest schreeuwen.

Waar op het 6 kilometer stuk de obstakels elkaar heel snel opvolgden was dit op het 12 kilometer stuk een heel stuk minder. Nu is het begrijpelijk dat de organisatie zoveel mogelijk obstakels beschikbaar wil stellen voor alle deelnemers, maar dit maakte het 12 kilometer stuk wel vrij saai. Voor het stuk door een weiland wat alleen maar rennen was, om vervolgens vlak voor waar je weer aansloot op het 6 kilometer rondje weer een aantal obstakels achter elkaar te krijgen. Deze hadden beter verdeeld kunnen worden door het weiland heen. Eenmaal weer aangesloten op het 6 kilometer stuk waren er nog een paar obstakels en ging er ook een heel stuk over de in het bos aanwezige BMX baan, wat een leuke afwisseling in het parcours was. Daarna nog een stukje door het bos sjouwen met een blok hout, natgespoten worden met een brandweerslang terwijl je over een balk over een greppel moest, en vervolgens naar de 10 meter hoge glijbaan.

De glijbaan

Nu weet ik uit ervaring van andere runs dat glijbanen heel leuk kunnen zijn, maar ook heel pijnlijk. Helaas viel deze in de laatste categorie. Hoewel de vrijwilligers wel aangaven dat je alles goed moest aanspannen en ik dit ook deed kwam bij de lancering mijn hoofd met een klap op de baan, waardoor ik even flink groggy was. En toen ik een beetje om me heen keek zag ik dat degenen die gelijk met mij naar beneden gingen precies hetzelfde hadden. In deze kan wellicht wat geleerd worden van de bouwers van Strong Viking en Mudmasters, waarbij dit een stuk beter gaat.

Bootcamp Obstacle Run

Nog een rondje

Na weer een beetje bijgetrokken te zijn werd het tijd om aan de 2e ronde te beginnen. We liepen immers 18km en hadden er pas 12 opzitten. De 18km bestond dus uit 1x het 12km rondje en 1x het 6km rondje. Normaal gesproken vind ik best vervelend om 2x hetzelfde stuk te moeten doen, maar waarschijnlijk door doe hoeveelheid obstakels in dit stuk vond ik het nu niet zo erg. Wat wel vervelend was, waren de grote wachttijden die inmiddels waren ontstaan bij een aantal obstakels. Dit heeft denk ik voornamelijk te maken gehad met de grootte van de startgroepen van de 6km. Want hoewel er 40 minuten tussen elke wave zat denk ik dat het beter was geweest om deze groepen te halveren en dan om de 20 minuten te laten starten.  Hoewel het feit dat er erg grote groepen waren die allemaal bij elkaar wilden blijven ook niet mee hielp, maar daar valt natuurlijk niks aan te doen en dit is ook begrijpelijk.

De finish

Na de glijbaan de 2e ronde overgeslagen te hebben (1 bijna hersenschudding op een dag vonden we voldoende) volgde het finish obstakel. Hierbij kon je kiezen uit een parcours wat gericht was op balans houden, of een parcours met afwisselend touwen, ringen, monkeybars en dergelijke. Een zeer uitdagend parcours, wat slechts door enkele tot een goed einde werd volbracht.

En zoals de start een beetje was van ‘nou ga maar’, had de finish een beetje het gevoel van ‘nou dat was het dan’. Er werd een medaille aangegeven en je kon eventueel nog op de foto met wat militaire kleding, maar een echt finish gevoel kreeg ik er niet van. Niet iemand die je binnenpraat, nauwelijks toeschouwers bij de finish en worst off all: geen finishbiertje!

Helaas was er geen mogelijkheid om je even te douchen, maar doordat je op het einde met een brandweerslang bespoten werd was alles wel redelijk schoon. De ruimte om je om te kleden was groot genoeg, alleen hadden hier wel wat meer bankjes mogen staan.

En terwijl ik deze review schrijf heb ik ook nog even de kaart van het parcours bekeken. Hierbij viel mij op dat niet alle obstakels die hierop staan ook daadwerkelijk aanwezig waren, maar dat er ook obstakels wel aanwezig waren die niet op de kaart staan. Alles bij elkaar opgeteld zal het aantal obstakels wel overeenkomen denk ik.

Bootcamp Obstacle Run

Conclusie

Al met al een erg leuke run, waar nog zeker wat punten voor verbetering zijn. Hier nog even de plus- en aandachtspunten op een rij.

Pluspunten:

 • Afwisselend parcours in mooie omgeving
 • Afwisselende en uitdagende obstakels
 • Voldoende en enthousiaste vrijwilligers
 • Genoeg drinkposten met ook een banaantje
 • Ophalen startnummer en inleveren/ophalen tassen verloopt vlot
 • Gratis en voldoende parkeergelegenheid

Aandachtspunten:

 • Faciliteiten in start- / finshgebied
 • Wat meer opbouw naar de start toe
 • Afzetten/aangeven parcours
 • Meer obstakels/betere verdeling op het 12km stuk
 • Gelijkmatigere lancering bij de glijbaan
 • Meer activiteit in finishgebied
 • En last but not least: FINISHBIER!

Door Patrick van Deudekom

Zelf gelopen? Laat hieronder je review en rating achter!

Foto’s via Facebook Bootcamp Obstacle Run

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

2 reacties

 1. Sabine Koopman on

  Zeer leuke run, plus en minpunten;

  Pluspunten;
  -uitdagende obstakels
  -veel variatie
  -mooie locatie
  -betaalbaar
  -gratis parkeren
  -goede sfeer / vrolijke vrijwilligers
  -veel drinkpunten met bananen

  Minpunten;
  -bij sommige obstakels geen toezicht, een dame raakte gewond en het koste veel geschreeuw en duurde lang voordat er ehbo was.
  -voor de 18km renners van de tweede startgroep (pieper) was het frustrerend dat er een 6km groep voor was gestart, daardoor veel oponthoud bij obstakels. Zeker in de tweede ronde hele lange wachttijden.

 2. Zeer leuke run, mooie locatie en enthousiaste vrijwilligers.

  Maar net als Sabine zegt, veel oponthoud vanwege de 6 km groep die het dan ook meer zien als een uitje.

Leave A Reply

X
X