Obstacle running Olympisch in 2020?

Vorige week stond er een bericht online dat Obstacle Course Racing (OCR) in 2020 zomaar eens op de Olympische Spelen aanwezig zou kunnen zijn. Voor een sport zonder wereldwijde sportbond, zonder Europese bond en met recent gestarte bonden in diverse landen leek ons dat wat erg optimistisch. De survivalbond heeft immers zo’n 25 jaar nodig gehad om aspirant-lid van NOC NSF te worden en OCR zou binnen een paar jaar olympisch zijn. We hebben even contact gehad met de OCRA (onze Nederlandse bond) om te vragen hoe dat precies zit.

Obstacle running of vijfkamp?

Om maar direct to the point te komen. OCR zelf wordt nog niet direct olympisch, maar gaat misschien onderdeel uitmaken van een stukje van de moderne vijfkamp. Het zit zo: De Internationale Pentathlon Unie (UIPM) heeft unaniem gestemd om Obstacle Course Racing op te nemen in hun Laser run discipline. Ze willen dit graag voor 2020 in Tokio al voor elkaar hebben. De laser run is pas in 2015 gelanceerd als onderdeel van de vijfkamp en komt neer op 4 rondjes van 400 of 800 meter hardlopen met tussendoor het schieten met een lasergeweer. Mocht je je dat niet helemaal voor kunnen stellen, bekijk dan hieronder de promo-video.

Hoe komt OCRA Nederland daar bij betrokken?

Het bestuur van de OCRA Nederland heeft al lange tijd een goede samenwerking met het OSF (International Obstacle Sports Federation). Ian Adamson (voorzitter OSF) was op uitnodiging van OCRA Nederland aanwezig bij het eerste EK in Nederland. Daar heeft hij deelgenomen aan de eerste meeting van de Alliantie van Europese OCR bonden.

Na het EK kwam alles in een stroomversnelling. Zo was OCRA bestuurslid Helen v/d Corput in Canada tijdens het WK onderdeel van het panel voor het tweede OSF congres. Tijdens dit weekend is o.a. de strategie besproken om dit voor elkaar te krijgen.

Hoe nu verder?

Vorig weekend waren er tijdens Tough Guy meerdere internationale kopstukken uit de OCR wereld aanwezig. Helen (van OCRA Nederland) heeft daar de OSF vertegenwoordigd. Daarnaast zal tijdens het EK-weekend op Flevonice het derde OSF-congres worden georganiseerd. Het uiteindelijk doel is dat OCR in 2024 als losse sport op de Olympische Spelen aanwezig zal zijn.

Zelf naar de spelen?

We hebben aan OCRA Nederland even gevraagd hoe dat precies zit en of je als OCRA-lid uiteindelijk naar de Olympische Spelen zou kunnen.

Naar aanleiding van dit bericht hebben we contact gezocht met de KNSA (zij gaan over de moderne meerkamp in Nederland). We zullen eerst op bestuurlijk niveau kennis gaan maken om daarna te kijken wat we sportief voor elkaar kunnen betekenen. Zij hebben geen ervaring met OCR dus zullen op ons moeten vertrouwen qua inhoudelijke kennis en kunde. Of een OCR loper ook lid moet worden van een andere bond weet ik niet maar daar gaan we niet vanuit. – OCRA Nederland

Op dit moment is het nog even afwachten dus. Wij gaan het in ieder geval in de gaten houden.

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

Leave A Reply

X
X