Raceverslag 24 uurs Spartan IJsland Ultra World Championship

Eind 2017 deed Arjan mee aan de Spartan Race van 24 uur in IJsland. Hieronder zijn verslag.

Harbourrun

De voorbereiding

Na de Spartan Ultra Beast in Edinburgh (50km regen, bergen obstakels en burpees) wilde ik de ultieme uitdaging van een 24-uurs OCR uitproberen. Na 3 maanden sparen, trainen en plannen dacht ik goed voorbereid te zijn op de meest extreme 24-uurs race; de Spartan Iceland Ultra World Championship in IJsland. Met 23 kg aan racekleding, gear en voedsel vertrok ik begin december 1027 naar IJsland. Een dag voor de race was de briefing in Reykjavik voor alle deelnemers. Naast de regels en veel vragen was er ook een mentale voorbereiding door IJslandse Vikings. Erg leuk om al die mensen uit de hele wereld te spreken die allemaal hetzelfde avontuur te wachten staat.

Spartan Race IJsland

De regels

De obstakels waren dit keer in 3 categorieën ingedeeld: verplicht, strafrondje of straf-obstakel en de beruchte burpees. De Elite deelnemers kregen een paspoort mee die bij elk burpee-obstakel afgetekend moest worden. Aan het eind van elke ronde werd het paspoort gecontroleerd en moesten alle burpees uitgevoerd zijn voordat de volgende ronde gestart mocht worden. In een verwarmd voetbalstadion (Transition Area) konden de deelnemers en supporters opwarmen, eten en hun reservekleding en voedsel bewaren. Elke Ultra deelnemer moest tussen 9 en 12 uur ‘s ochtends finishen en als je langer dan 1 uur in de TA doorbracht, moest je nog één ronde afleggen voordat je over de finish mocht. Om een Ultra finisher te worden moest je ook minimaal 4 ronden afleggen. Het was dus belangrijk om de race en de pauzes goed te plannen, anders zou je naast de medaille grijpen.

spartan race ijsland

 

De Race

De race begon met een proloog van 5km door het dorpje Hveragerði(50km ten oosten van Reykjavik). Na even op kop gelopen te hebben, begon ik als 7e aan het echte parcours. Het weer was goed en de omgeving prachtig. Vulkanen, warmwaterbronnen, sneeuw en ijs. Maar het werd al snel duidelijk dat er nog 23 zware uren aan zouden komen. Het was erg glad en de beklimming van de vulkaan, later omgedoopt tot de “death march”, nam veel tijd en energie in beslag. Ook de obstakels waren lastig in deze omstandigheden. Toch niet de juiste handschoenen mee, waardoor ik de Twister, Hercules Hoist en Olympus niet gehaald heb. Dit waren dus al 90 burpees in de eerste ronde. Inmiddels was het ook gaan regenen waardoor het burpee veld een plas met ijswater en brokken lava was geworden. Na de burpees alleen nog de Multi-rig en dan compleet doorweekt de TA in om even uit te rusten, natte kleding uit te trekken en te eten. De maaltijden bestonden uit Adventure Food (lekkere warme maaltijd met veel calorieën, heet water toevoegen en binnen een paar minuten klaar) proteïne/energy bars koffie, snoepjes en worstjes. Onderweg had ik een camel bag mee met te houden water en isotone en nog wat extra energy gels. Dit bleek een goede mix te zijn om het 24 uur vol te houden.

 

De tweede en derde ronde waren in de ijsregen en storm. Het was inmiddels ook al donker geworden ( in totaal 4,5 uur daglicht gehad) dus de hoofdlamp moest ook aan. Dit geeft weer een extra uitdaging op het toch al moeilijke parcours.  Weer 90 burpees per ronde en de rondetijden werden aanzienlijk langer. De eerste ronde heb ik in 1:48 gelopen (goed voor een 15e plaats in de sprint) maar de laatste nam 4 uur in beslag. Gelukkig werd ik na elke ronde goed verzorgd door mijn vriendin Méraud, en kreeg ik veel (spraak) berichtjes vanuit Nederland om me mentaal voor te bereiden op de volgende ronde. In de vierde ronde klaarde het weer op waardoor het erg koud werd. Ik had een onderlaag aan van Icebreaker, een fleece vest, tight en windstopper van de Lidl (prima spul kleding voor de prijs van 2 IJslandse biertjes) als buiten laag (wind en waterdicht) de Ultrashell van Inov-8 deze was super licht en goed zit perfect maar de broek is helaas niet bestand tegen lava en obstakels. Ik had verschillende handschoenen waaronder neopreen voor de burpees en Toughest Get a Grip voor de obstakels. Deze zijn goed voor obstakels van metaal en een groot oppervlakte, maar werken niet met natte touwen of smalle grip obstakels. Daarnaast had ik een rugzak mee met alle verplichte spullen zoals EHBO, reddingsdeken, extra kleding, lamp, batterijen, voedsel en water.

De regen was bevroren waardoor de ondergrond spiegelglad werd en de zandzakken veranderde in ijsblokken. Alle gewicht obstakels waren inmiddels kilo’s zwaarder geworden doordat ze vol zaten met water en ijs. Dit was de zwaarste ronde omdat ik vaak hard gevallen ben en veel kleding moest wisselen om precies warm genoeg te blijven. Gelukkig werd de burpee straf na 12 uur ‘s nachts gehalveerd.

Tijdens een pauze bij mijn 60 burpees keek ik even om me heen en zag een vage groene gloed aan de horizon. Dit veranderde al snel in een spectaculaire lichtshow. Na 12 uur slecht weer en afzien gaf dit enorm veel energie om nog even door te zetten na een korte pauze in de TA.  De 5e ronde was 3 uur lang het Noorderlicht te zien en ik vergat soms dat ik met de zwaarste race van mijn leven bezig was. Door een plaatselijke horizontale sneeuwbui kwam ik weer terug in de realiteit. Nog even pauze en dan de laatste ronde. Deze wilde ik zo veilig mogelijk volbrengen omdat een val of blessure zou betekenen dat ik niet op tijd bij de finish zou zijn. De laatste burpees leken nergens meer op maar ik was nog maar één obstakel van de finish verwijderd. Gelukkig had ik deze in één keer gehaald en was daar eindelijk de finish!

Spartan Race IJsland

Uiteindelijk heb ik in 24 uur 70,65km afgelegd (proloog + 6 rondes), 132 obstakels en 510 burpees gedaan. Van de 600 deelnemers aan de 24-uursrace hebben 330 de finish gehaald en ben ik 37/100 geëindigd in de Elite categorie. Het was een onwijs gave ervaring in een heel bijzonder land. Zie onderstaande link voor de video die ik tijdens de race heb gemaakt.

Video Spartan Race IJsland

Hieronder nog een korte video van het avontuur in IJsland.

Harbourrun
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

Leave A Reply

X
X