OCREC & OCR EC? Meer uitleg over de twee EK’s

Vorige week woensdag werd de nieuwe locatie voor het Obstacle Course Racing European Championship (OCREC) aangekondigd. Een uurtje later was daar ineens een bericht van de OCRA Benelux dat het niet hun EK was en dat er waarschijnlijk nog een tweede EK komt. Dat EK is intussen ook gelanceerd. We zien online overal veel verwarring. Wij belden met beide organisaties om duidelijk te scheppen, want hoe zit het nou precies?

breakout run

OCREC wordt OCR EC

Laten we om het makkelijk te houden praten over het OCREC en het OCR EC (met spatie), zoals ze zichzelf noemen. Het OCREC is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de alliantie van OCRA’s (Obstacle Course Racing Associations.) Het heeft plaatsgevonden tijdens Strong Viking Water Edition in Wijchen. Als we de vergelijking met voetbal maken is de OCRA Benelux de KNVB / KBVB en de alliantie de UEFA. Officieel zijn ze zo ver overigens nog niet. Dit EK 2016 is door een vaste groep georganiseerd, de zogenoemde taskforce. Het plan was om voor 2017 op dezelfde manier een EK neer te zetten. Totdat de OCR EC ineens voorbijkwam.

Wie zijn OCR EC?

Het nieuwe OCR EC gaat georganiseerd worden door de OCR EC Federation, een Nederlandse stichting die voor het EK in het leven geroepen is. De OCR EC Federation bestaat uit een club mensen die voor een groot deel van de OCRA Benelux afkomen en is ontstaan uit onvrede over de koers voor het EK 2017. De publieke gezichten hiervan zijn Jim Malinka, Jerry Jansen en Tijmen Leurs, maar de groep is groter. Dit is de kern van de eerdergenoemde taskforce die vorig jaar het EK heeft georganiseerd.

Om het nog wat verwarrender te maken is Strong Viking dit jaar wederom de host van het EK, net als in 2016. Dat wil zeggen dat het parcours van de Strong Viking editie in Frankfurt gebruikt gaat worden voor dit EK. Op zaterdag zal er de normale Strong Viking plaatsvinden en op zondag zal de hele dag het EK zijn. Er zullen 50 obstakels zijn en deze zullen niet allemaal van Strong Viking zijn. Ook andere organisaties gaan obstakels aanleveren.

Samengevat

Als we het in twee regels samen moeten vatten dan zouden we dat zo doen:

De personen die vorig jaar de harde kern van de organisatie van het EK waren zijn dat dit jaar weer, maar dan als een zelfstandige organisatie. De organisatie die vorig jaar het EK organiseerde gaat ook nog met een eigen EK komen, georganiseerd door andere personen.

Nu het belangrijke deel

Een boel politiek dus, maar waar het uiteindelijk om gaat is waar jij als deelnemer aan de start kunt en wilt gaan staan. De keuze hiervan zou je kunnen maken op basis van de datum, de locatie, het prijzengeld en de uitdaging van het parcours. Vooralsnog is er “gewoon” één Europees Kampioenschap, maar de tweede zal nog komen. Hieronder sommen we de verschillen even op met de informatie die we op dit moment hebben gekregen.

 OCR ECOCREC
  ocr-ec-kleinocrec-klein
Datum4 juni, 201730 juni, 1 juli, 2 juli
LocatieFrankfurt, DuitslandBiddinghuizen, Nederland
OrganisatieOCR EC Foundation (non-profit)Alliance of European OCR Associations (non-profit)
HostStrong Viking DuitslandFlevonice Nederland
AfstandenOngeveer 19 kilometerKorte afstand, lange afstand, teamrace
Hoogtemeters1.500+Nihil
Startgroepen9 age groups + elite + journeyman9 age groups + elite + journeyman
StartmethodePer age group in grote startvakkenPer age group in grote startvakken
Straf of polsbandjesJe moet alle obstakels halenJe moet alle obstakels halen
KwalificatiesOp dit moment 67 kwalificatieruns in 21 landen.Op dit moment 67 kwalificatieruns in 21 landen.
Prijzengeld€ 20.000€ 63.000
Websiteocrec.euocreuropeanchampionships.org
InschrijvenGeopendGeopend
Inschrijfgeld€ 114,50 – € 129,50€ 69,00 – € 139,00
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

Leave A Reply

X
X