Verslag van OCR Series World Finals 2017

Afgelopen weekend waren de eerste OCR Series World Finals. Uit 22 landen door heel Europa waren er deelnemers afgereisd naar Wijchen voor de finale race uit een serie van zes wedstrijden. Als je meer wilt weten over de OCR Series kun je hier kijken.

Harbourrun

De race van de mannen

De wedstrijd bij de mannen was alles waar we vooraf op gehoopt hadden, namelijk een spannende strijd tussen meerdere deelnemers. Na een minuut stilte vanwege het overlijden van een deelnemer tijdens VenloStormt vorige week begon de briefing en de countdown naar de start toe.

Op een derde van het parcours bij de Mud Trenches was de stand als volgt; 1. Matthias Graute, 2. Tomas Tvrdik, 3. Jensen Blondeel, 4. Frank van Lieshout, 5.Grzegorz Szczechla, 6. Lluis Barbe Llagostera en 7. Thibault Debusschere. Vlak daarna kwamen onder andere Elte Hupkes, Alexander Struijk en Itse van Nijlen. Aan het gevloek over hamers te horen hebben een aantal deelnemers de hamer mis gegooid bij “Throw the Hammer.” De straf daar was 20 burpees en die hebben veel deelnemers moeten doen hoorden we naderhand. Een aantal kilometer verder liep de top 3 nog steeds los en bleef het andere groepje redelijk bij elkaar. Vanaf dat moment zijn de lopers naar het afgelegen deel van het parcours gegaan en hebben we ze even niet kunnen filmen, totdat ze bij de laatste 500 meter aan kwamen.

Grzegorz Szczechla uit Polen kwam als eerste aan bij de eerste Varjagen Saga. Na een minuutje kwamen Tomas Tvrdik uit Tsjechië en Jensen Blondeel uit België aan. Daarachter op plek vier vervolgens Thibault Debusschere en weer een halve minuut daarachter kwamen Lluis Barbe Llagostera uit Spanje en Elte Hupkes uit Nederland als vijfde en zesde door. Op zeven volgende Matthias Graute die nog een hele tijd aan kop heeft gelopen. Vervolgens kwam er een groot gat en zijn we de nummer 1 weer gaan volgen. Grzegorz was intussen bezig aan de zware ronde met obstakels en een zandzak.

Tomas, Jensen en Thibault maakten hier wel snel tijd goed. Toen Grzegorz vervolgens uit Varjagen Saga 2 viel kregen we een nieuwe leider. Jensen kwam als eerste aan, maar viel ook uit de Saga. Tomas nam de leiding over en werd op de voet gevolgd door Thibault. Met zo’n 10 seconden achterstand begon hij aan de Supersaga, het finale obstakel van de OCR Series. Beide lopers maakten geen enkele fout tijdens de drie onderdelen van de Supersaga en Thibault maakte langzaam seconden goed op Tomas. Ze waren exact tegelijk bij het allerlaatste onderdeel. Thibault raakte de bel een seconde eerder en mocht zich kronen tot winnaar van de eerste OCR Series World Finals. Tomas kwam als tweede over de streep in een tijd van 1 uur 45 minuten.

Intussen was om plek drie een flinke strijd ontstaan. Lluis die als vijfde aankwam bij Saga 1 kwam nu als derde aan en Alexander Struijk, die niet bij de eerste zeven zat toen we bij de Saga weggingen, kwam ineens als vierde aan. Deel 1 en 2 van de supersaga gingen voor beide deelnemers goed, maar het derde onderdeel was net te veel. Lluis viel er iets eerder uit en begon aan de laatste strafronde met een seconde of 10 voorsprong. De straf was het ronddragen van een jerrycan met 30 liter water over een klein parcours op het strand. Lluis was eerder onder het net door, maar Alexander had nog een laatste kleine turbo en ging de Spanjaard op snelheid voorbij. Daarmee behaalde hij de derde plek op het podium. De hele finale kun je hieronder terugkijken.

Uitslagen OCR Series World Finals 2017 mannen

Hieronder onze onofficiële uitslag van de finale.

  1. Thibault Debusschere (België)
  2. Tomas Tvrdik (Tsjechië)
  3. Alexander Struijk (Nederland)
  4. Lluis Barbe Llagostera (Spanje)
  5. Grzegorz Szczechla (Polen)
  6. Jensen Blondeel (België)
  7. Elte Hupkes (Nederland)

De race van de dames

Ook bij de vrouwen was de wedstrijd ongemeen spannend en bleek de laatste ronde met de Saga’s nog voor een wisseling in de top te zorgen. Zuzana Kocumova uit Tsjechië kwam met een behoorlijke voorsprong aan bij Varjagen Saga 1, gevolgd door Gosia Szaruga uit Polen en Lisanne Bruijsten uit Nederland. Net als de koploper bij de mannen viel ook Zuzana uit Saga 2. Daarmee liep Gosia op kop. Ook die viel uit Saga 2 en daarmee liep Zuzana weer op kop. Met een behoorlijke voorsprong heeft ze de Supersaga en strafronde volbracht om vervolgens de overwinning op te eisen in 2 uur en 21 minuten.

Gosia was intussen ook aangekomen bij de Supersaga, maar vlak daarvoor bleek Lorena Gonzalez uit Spanje te lopen. Die heeft een flinke inhaalslag gemaakt en bij onderdeel drie van de supersaga begonnen ze tegelijk. Lorena haalde alle drie de ringen, maar miste nipt de bel. Ook dat betekend een strafronde. Gosia viel ook uit het obstakel en begon ongeveer tegelijk aan de strafronde. Met hun allerlaatste krachten sleepten ze de jerrycans over strand. De kracht leek echt op te zijn. Gosia kwam met een ruime voorsprong uit de strafronde en hoefde alleen nog maar de finish op te klimmen. Dit bleek moeilijker te zijn dan verwacht en Lorena zag haar kans op een tweede plek. Met een laatste sprint klom ze sneller de Walhalla Steps op en claimde ze plek 2, net voor Gosia.

Uitslagen OCR Series World Finals 2017 vrouwen

Hieronder onze onofficiële uitslag van de finale.

  1. Zuzana Kocumova (Tsjechië)
  2. Lorena Gonzalez Mira (Spanje)
  3. Gosia Szaruga (Polen)

Conclusie

Sinds de aankondiging van de OCR Series eind vorig jaar is het allemaal snel gegaan. In maart was de eerste race en afgelopen weekend alweer de finale. De OCR Series zat strak in elkaar. Van de persconferentie en de athlete area tot de prijsuitreiking. Het was allemaal top geregeld. Daarnaast stond er een sterk deelnemersveld aan de start. Ik ben zelf bij alle drie de edities van het WK OCR en bij het eerste EK OCR geweest (de tweede is over twee weken in Biddinghuizen.) Qua spanning in de wedstrijd steekt de OCR Series World Finals er absoluut bovenuit. Dit is waar Obstacle Course RACING om gaat. We zijn dan ook blij te kunnen melden dat het tweede seizoen in september alweer van start gaat.

OCR Series 2017 2018

Bekijk de finale op Ziggo Sport

Op dit moment staat de finale van de OCR Series World Finals in de TV-gids van Ziggo op aanstaande donderdag om 20.30 op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. Mochten hier wijzigingen in komen, dan lees je het hier natuurlijk terug.

Harbourrun
Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

About Author

begon in 2012 met een simpele kalender op Obstakels.com. In 2013 kwamen daar schoenen en kleding bij op DutchMudMen.com. Sinds 2016 is er een heuse fysieke obstacle run store en wordt er hard gewerkt aan de volgende stap van Obstakels.com!

X
X