Review: Nuts challenge winter editie

0

Afgelopen weekend stond voor vele van ons de seizoensopener van het obstakelseizoen 2015 op het programma. Waar velen de weg vonden naar het voormalige Floriade-terrein voor een uitverkocht Mud Masters, zijn wij met een elftal Dutch Mud (wo)men afgereisd naar Dorking in Engeland, voor de wintereditie van de Nuts Challenge. Even een stukje achtergrondinformatie: het parcours van de Nuts Challenge is ongeveer 7,5 kilometer lang en bevat ruim 100 hindernissen (geen idee of het echt zo was, bij 83 ben ik de tel kwijt geraakt.) Het overgrote deel van de hindernissen is hier permanent opgesteld en wordt beheerd door een aantal paratroopers. Je hebt de keuze om in te schrijven voor 1, 2, 3 of 4 rondes.

Nuts Challenge

Trenches bij de Nuts Challenge

Ik heb inmiddels al verschillende weekeindjes met Team Dutch Mud Men meegemaakt en ik moet zeggen de lol begint al zo gauw je thuis de deur achter je dicht trekt. In ons geval was dat op zaterdagochtend met zijn vieren in de auto richting de kanaaltunnel. Wij zijn de plas dus overgestoken met de “duikboot.”  Andere teamleden zijn met de ferry of de vlieger afgereisd. Enkele bikkels wilde alvast wennen aan de omstandigheden ter plaatsen en hebben gekampeerd op het terrein van het evenement. Wij hadden er voor gekozen om iets comfortabeler te overnachten in een hotel. Enige nadeel was waarschijnlijk dat onze wekker net iets vroeger ging (6.00 uur) dan bij de tentgangers.

Maar linksom of rechtsom, zondagochtend stond iedereen enigszins fris en fruitig in de tent voor het ophalen van het startnummers en de t-shirts. De uitrusting die je van de organisatie meekreeg bestond uit een sticker met startnummer voor op je shirt (geen spelden!) een timechip en een tattoo met startnummer. Voor de Nutters die zich hadden opgegeven voor 4 rondes zat hier nog een setje extra sticker bij. Hierdoor kon iedereen onderweg zien wanneer de echt gestoorde lopers er aan kwamen en ze dus beter even aan de kant konden gaan. Prima systeem!

Lees hier de reviews van de winter editie 2014 en de zomer editie 2014.

Ik had ingeschreven voor de 4 rondes. Uit de verhalen van vorige edities kon ik opmaken dat je continue door de modder en het water loopt. Hierdoor was onderkoeling één van de grootste gevaren van deze run. De juiste kleding zou dus van levensbelang zijn. Wat het dit weekend lastig maakte is dat je een compromis moest vinden tussen aan de ene kant het hele koude water en aan de andere kant de milde temperaturen van de buitenlucht met daarbij een verraderlijk windje. Ik had uiteindelijk gekozen voor neopreen sokken, neopreen kuitbeschermers en kniebeschermers van Mc David. Daarboven een hele dunne neopreen shorty en een heel dun windjackje. Dit bleek een gouden zet want ik heb het geen moment te koud of te warm gehad.

Nuts Challenge

Het startvak voor de volle afstand van “four laps” werd om 8.00 uur zonder enige vorm van warming-up weggeschoten. De organisatie moest waarschijnlijk ook nog even warm worden, want latere startvakken werden wel gemotiveerd om even de spiertjes op te warmen. Ach, en eigenlijk was het ook geen probleem, ik had nog ruim 28 km voor de boeg om warm te worden. En ik kan je vertellen, daar had de organisatie alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen. Want wat een sloper bleek dit parcours te zijn. De eerste paar honderd meter bestond uit een stapel strobalen en een paar simpele hekjes. Al snel gevolgd door trenches gevuld met een pudding van Engelse klei. Een pad met een paar sprongetjes over wat betonblokken leidde ons naar een veld vol hindernissen: door de laadbak van een vrachtwagen naar de ringen, een metershoge muur en een monkeybar. Dan een heel gaaf obstakel waar je door een stapel banden omhoog moest klimmen. Tussendoor nog een net op de grond en een container waar een paar blokjes van een klimmuur op geschroefd zaten.

Aan het eind van het veld slootje in slootje uit, over balken naar de overkant, weer een veldje met hindernissen: trenches, bandenmuur, banden stapels, een touw om mee naar de overkant te slingeren nog een muur maar nu met touw, en waarschijnlijk ben ik inmiddels een hele rits hindernissen vergeten op te noemen. Er kwam geen eind aan. Voor mijn gevoel had ik inmiddels al 80 procent van de hindernissen gehad toen er een bordje stond: 3 KM. Whaaat, ben ik nu pas bij 3 kilometer??? Vanaf dit punt dus nog ruim 4 kilometer met modder, hindernissen en water, heel veel water. Te veel obstakels om op te noemen, als je een indruk hiervan wilt krijgen, er staan genoeg filmpjes op Youtube die een prima indruk geven van het parcours.

Onze vrienden van Mudstacle waren er ook weer en maakten tijdens de zaterdag dit verslag.

Nuts ChallengeBij de start / finish was een plaats ingericht waar je zelf wat eten en drinken neer kon zetten. Na een korte pitstop kon ik na 1 uur en 18 minuten beginnen aan mijn 2e rondje. Hier begon voor mij de ellende. Halverwege deze ronde begonnen een paar oude blessures ineens weer op te spelen. Hierdoor moest ik het tempo dramatisch laten zakken. Strompelend heb ik het 2e rondje nog afgemaakt maar om erger te voorkomen moest ik hier helaas de handdoek in de ring gooien. Na een koude douche kwam ik erachter dat er nog meer Dutch Mud Men voortijdig het veld hebben moeten verlaten door blessures en door onderkoeling. Gelukkig werd onze eer gered door de helden die wel de vier loodzware rondes wisten te volbrengen. Dirk, Casper, Jeroen, Kevin, Dave en Jonathan: jullie zijn toppers. Daarnaast ook even een eervolle vermelding voor Inge. Dit was een van onze vrouwelijke vertegenwoordigers. Zij had zich ingeschreven voor 3 rondes en deze ook helemaal uitgelopen, echt respect, wat een doorzetter!

Nuts Challenge is een run die je gewoon gedaan moet hebben. Deze mag echt niet op je lijstje ontbreken want dit was samen met het WK Obstacle Course Racing de zwaarste obstacle run die ik gelopen heb. De organisatie zat perfect in elkaar. Rond het hele parcours stonden enthousiaste vrijwilligers om je aan te moedigen en om de veiligheid in de gaten te houden. Voor mij was dit weer een weekend voor in de boeken, vol gezelligheid, drama, overwinningen maar vooral vriendschap. Dat er zo nog veel mogen volgen!

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.
Share.

Leave A Reply

X
X